Julijana Voloder: Izložba Aurora Borealis

‘Aurora Borealis’ naziv je izložbe akademske kiparice Julijane Voloder koja je otvorena u srijedu 8. siječnja u zagrebačkoj galeriji Zvonimir.

Julijana Voloder - Aurora BorealisPočetci hrvatskog kiparstva u staklu zapravo su pedesete godine dvadesetog stoljeća, kad Antun Motika i Raoul Goldoni započinju istraživati odnose svjetla, volumena i boja, koje staklo isprepliće, prožimlje i lomi, zaista drugačije od svih uobičajenih kiparskih materijala kamena, drveta i metala.

Kiparski umjetnički izričaj umjetnica uspješno razvija u mediju stakla.

Umjetnica Voloder izazov izražavanja u staklu prvenstveno podrazumijeva propitivanja i izvide koje je mnoge hrvatske likovne umjetnike u proteklih pola stoljeća privuklo baš tomu višeznačnom i iznimo krhkom i zahtjevnom materijalu.

Za većinu to je ostala samo epizoda, međutim pojedinci su uspjeli prihvatljivo iznaći sve karakteristike i posebnosti materijala pa i ostvariti vrhunska djela. Među njima ističe se i Julijana Voloder – koja se u potpunosti okrenula staklu.

O njezinom djelu likovni je kritičar Vladimir Rismondo svojedobno zapisao: ‘Julijanina djela funkcioniraju na čudesan način – umjesto da fokusiraju prostor, ona ga rasipaju, sileći naše oko na stalno traženje svjetlosti u detaljima.’

U galeriji Zvonimir, Julijana Voloder predočava deset svojih novih skulptura od taljenog i bojanog stakla, zapravo su umjetnine koje autoricu dojmljivo predstavljaju s primjetno raspoznajućim ovodobnim likovnim izričajem (dojmljivo se poigrava) figuracijom motivima ženskog tijela. Izložbene skulpture čine Voloderičin najnoviji ciklus i nastajao je tijekom druge polovice 2012. godine.

Julijana Voloder rođena je u Zadru 1964., a na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala je na odsjeku kiparstva 1987. godine. Danas živi i umjetnički djeluje u Splitu. Do sad je održala dvadesetak samostalnih zapaženih izložbi, a sudjelovala je i na brojnim skupnim izložbama i kolonijama.

Ivan Raos

Tagged: , , , , , , , , , , , ,