Jutro poezije uz slovenske pjesnike

Najdugovječnija zagrebačka pjesnička tribina ‘Jutro poezije’ ugostilo je u legendarnoj gostionici Pod starim krovovima goste iz slovenske izdavačke kuće Založba Maus koje je predstavila urednica Nataša Švikart Žumer.
Jutro poezije-slovenski pjesniciSvoje pjesme čitali su Miodrag Jakšić (‘Svoj položaj na nebu’), Robert Titan Felix (‘Zapisi z otoka’) i Aleksandra Jelušić Pika (‘Stvari kot so’). Pjesnici koji su čitali svoje pjesme i publika koja ih je nagradila velikodušnim pljeskom dokazali su još jednom kako poezija ne poznaje jezične barijere. Ovosubotnje pjesničko druženje bilo je osobito svečano zbog dojmljivih nastupa slovenske pjevačice Barbare, koja je izvođenjem slovenskih ljubavnih pjesama uz malu harmoniku prenijela u Zagreb dio atmosfere s cvjetnih trgova Ljubljane.

U tradiciji ‘Jutra poezije’, domaćini su se pobrinuli da na svaku pjesmu gostima odgovore svojom pjesmom, a voditelj Robert Roklicer, koji tribinu vodi uz svesrdnu pomoć Tatjane Lončarec i Davorina Žitnika, najavljuje nova gostovanja.

‘Jutro poezije’ osnovali su 1964. godine Berislav Nikpalj, Salih Alić, Vesna Parun i Gustav Krklec. Prva ‘domaćica’ bila je književnica Ružica Orešković (do 1992.), potom Saša Meršinjak (do 2008.), a Robert Roklicer vodi osmu godinu zaredom tribinu koja se održava subotom u gostionici Pod starim krovovima poznatijoj kao Kod Žnidaršića.

Sandra Pocrnić Mlakar / Foto: Valerio Orlić


 

Marijan Grakalić-O'grada
Marijan Grakalić: Poezija preko slovensko-hrvatske žice

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,