Kajakaška turneja za očuvanje balkanskih rijeka

Nakon Save i Soče u Sloveniji, Balkan Rivers Tour stigao je u Hrvatsku, na prekrasnu rijeku Zrmanju. Roku Rozmanu i ekipi Balkan Rivers Tour veslanjem po Zrmanji pridružilo se oko 30 veslača iz Hrvatske, kako bi upozorili i digli glas protiv planirane izgradnje hidroelektrana.
Kajakaška turnejaHrvatska je jedinstvena po svom riječnom bogatstvu. Na relativno malom području imamo očuvane iznimne prirodne ljepote i visoku biološku raznolikost u odnosu na ostale članice Europske unije. Te činjenice trebamo postati svjesni, te je koristiti kao temelj budućeg razvoja.

‘Sa svojim teško dostupnim kanjonima, Zrmanja je sigurno jedna od naših najljepših i tajanstvenih rijeka, koju odlikuje izuzetna biološka raznolikost sa 49 identificiranih vrsta riba, od kojih je osam endema Jadranskog sliva. WWF već nekoliko godina provodi kampanju protiv novih hidroelektrana na Zrmanji, a Zrmanju je uvrstio i u `7 riječnih čuda Hrvatske`. Najveću prijetnju Zrmanji predstavljaju planirane hidroelektrane i regulacija toka, a slijede onečišćenje, uvođenje stranih vrsta i krivolov’, rekla je na spustu Zrmanjom, Irma Popović Dujmović iz WWF Adria.

Zrmanja se nalazi na najjužnijem dijelu Parka prirode Velebit, skrivena u kanjonima teško prohodnog kraja. Zasigurno jedna od najljepših rijeka jadranskog sliva koja spaja južne obronke Velebita, Liku, sjeverno-dalmatinske prostore, Dinaru i Novigradsko more u koje ova 69 kilometara duga rijeka i utječe. Iako ima šest kanjona, jedino je u kanjonu između Žegara i Ogara sačuvana njena iskonska priroda gdje rijeka tvori Visoki buk, 11 metara visoki i vjerojatno najljepši slap na Zrmanji.

‘Zrmanja je sa svojim kanjonima i slapovima jedna od najspektakularnijih rijeka za kajakarenje u ovom dijelu Europe. Ukoliko Hrvatska dozvoli izgradnju novih hidroelektrana to bi  bio završni udarac ovoj ljepotici a Hrvatska i Europa izgubile bi jedan prirodni biser sa ogromnim turističkim potencijalom’, rekao je Rok Rozman, inicijator i vođa kampanje Balkan Rivers Tour.

‘Smatramo da je ključno odrediti znanstveni okvir svih eventualnih oblika iskorištavanja rijeke Zrmanje kao i Dinarida uopće, koji su zajedno s slovenskim, albanskim i crnogorskim kršem jedan od najpotentnijih krševa na svijetu, koji je sa svojim velikim potencijalom osnovni i glavni pokretač selektivnih oblika turizma, koji se danas u svijetu smatraju dodanom vrijednošću’, rekao je Đuro Župan, voditelj Rive rafting centra Zrmanja.

Iz Hrvatske se turneja Balkan Rivers Tour seli u Bosnu i Hercegovinu, na rijeke Sanu i Neretvu, a potom u Crnu Goru na Moraču i Taru.

B. S.


Kajakaši-Drava
Kajakaši veslali za Naše rijeke, naše blago!
Tagged: , , , , , , , , , , , ,