Kako izabrati pravi madrac

Svi već znaju da o kvalitetnom snu ovisi naše zdravlje i jutarnja energija, a svaki dobar san počinje – dobrim madracem. Međutim, pronalaženje pravog madraca može biti vrlo složena stvar. Pogotovo zato što je madrac vrlo osobna kupnja koja ovisi o mnogim čimbenicima i fizičkim predispozicijama, a tržište obiluje mnoštvom modela s različitim funkcijama.Prije svega, odgovorimo na pitanje: kada je vrijeme za kupnju novog madraca?
To najviše ovisi od njegove opće dotrajalosti, što je vidljivo na prvi pogled. Ako je madrac izgubio volumen, istanjen je i ima udubljenja koja ga čine neugodnim – sasvim sigurno je vrijeme za novi. Proizvođači obično uzimaju u obzir razdoblje od 7 godina kao prosječno trajanje jednog madraca.

Vjerujemo da je dobro znati rezultat jedne studije o higijenskim razlozima za promjenu madraca – tijekom razdoblja od sedam godina na vašem madracu može završiti oko 7 litara znoja, više od 10 milijuna grinja i oko 4 kilograma mrtve kože i peruti!

Sljedeće pitanje se samo nameće: koji se madraci nalaze na tržištu i po čemu se razlikuju?
Madraci od hladne pjene – vrlo su elastični, pružaju dobru potporu i jako su prozračni. Oni također imaju izvrsnu regulaciju vlage, što ih svrstava u vrlo kvalitetne madrace.
Madraci od viskozne pjene – karakterizira ih spora reakcija pjene koja smanjuje pritisak, pa je tjelesna težina ravnomjerno raspoređena, savršeno se prilagođava obliku tijela i mekši su od onih od hladne pjene.
Madraci s džepnim oprugama – opremljen je oprugama koje su pakirane u pojedinačne džepove tako da mogu formirati nekoliko različitih zona udobnosti, prilagođenih različitim dijelovima tijela.
Madraci od poliestera – imaju nisku razinu elastičnosti i prozračnosti tako da se uglavnom koriste za krevete u kojima rjeđe spavate. Oni su također jeftiniji od prethodnih.
Madraci od lateksa – podatni, mekani, visoko elastični, savršeno se prilagođavaju tijelu. Lateks odbija plijesan i grinje, pa su oni i antialergijski. Malo su manje prozračni pa zadržavaju više topline.
Madraci s Bonell oprugama – opremljeni su oprugama povezanim spiralnom žicom i obloženi hladnom pjenom, viskoznom pjenom ili lateksom. Zbog slabije potpore relativno su jeftini, ali imaju vrlo dobru ventilaciju.

Dolazimo do najvažnijeg pitanja: na osnovu čega se odlučiti?
Ovdje su presudne vaše individualne potrebe i odlike:
– osjetljivost na toplinu
 – alergije
– tjelesna težina
– visina i rast
– zdravstveni zahtjevi
– položaj pri spavanju

Kada ste odlučili, na temelju gore navedenih uvjeta, koji je madrac pravi za vas, možete se posvetiti istraživanju tržišta i usporediti cijene i izbore. Uvijek je najbolje pronaći ono što želimo po najpovoljnijim cijenama na jednom mjestu s velikim rasponom drugih potrepština za spavaću sobu. Zapamtite da će kvalitetan madrac i od nešto lošijeg kreveta napraviti oblak za lijepe snove. Veliki izbor madraca potražite na stranici idealno.rs.

P. R.


 

 

Tagged: , , ,