Kako se ljube kruh i pjenušci

4. Salon pjenušavih vina Zagreb održat će se u petak, 31. siječnja (15-21 sat) u hotelu Dubrovnik, gdje će se predstaviti 45 ponajboljih hrvatskih i slovenskih te nekoliko stranih proizvođača vrhunskih pjenušaca.Ususret Salonu u restoranu Noel održana je jedinstvena radionica sljubljivanja pjenušavih vina i kruha.

Kruh i vino su kroz povijest stvorili vezu koja utjelovljuje iskonski karakter s jedne i mistiku s druge strane. Vjerojatno znate onaj biblijski trenutak kada je Krist blagoslovio kruh i vino na Posljednjoj večeri. Ovom mističnom prigodom uputio je i svoje učenike da u njegovo sjećanje jedu kruh i piju vino, koji simboliziraju njegovo tijelo i krv). Iako se u povijesti više puta postavljalo pitanje treba li vina dati svim prisutnima na vjerskom obredu ili samo svećeniku, na najavnoj radionici Salona pjenušavih vina – nije bilo dileme: kušali su svi sve.

Prirodna vina (pjenušci) sve su zastupljenija u vinskom svijetu, što nije samo trenutni trend/moda, već predstavlja budućnost. Stoga je Salon pjenušavih vina Zagreb već sada otvoren za prirodna vina, iako trenutno u Hrvatskoj ima jako malo potencijalnih izlagača/proizvođača tzv. prirodnih pjenušaca, i iako znamo da prirodnjaci ‘po pravilu’ ne žele sudjelovati na vinskim događajima koji nisu specijalizirani za prirodna vina.

Radionicu ‘Kruh & vino’ vodila je Nina Levičnik, sommelierka s certifikatom pekarice i slastičarke, a vina je predstavio Boris Sarjanović, direktor tvrtke Label Grand. Kušala su se četiri para kruha i prirodnog pjenušavog vina te razgovaralo o kombinaciji gdje kruh najljepše ‘ljubi’ vino. Većina parova se jako dobro ‘(s)našla’. Sva četiri kruha pripremljena su bez kvasca (i drugih umjetnih aditiva), s divljim kvascem, ekološkim brašnom i s idejom da se sljube s odabranim prirodnim pjenušavim vinima.

P. R. / Foto: Julio Frangen


Tagged: , , , , , , ,