Kanadska autorica Miriam Toews u Hrvatskoj

Naklada Ljevak najavljuje gostovanje Miriam Toews od 27. do 30. kolovoza u Puli, Rijeci i Zagrebu. Kanadska autorica, koja je za svoje romane ‘Complicated Kindness’, ‘Summer of my Amazing Luck’, ‘Boy of Good Breeding’ i druge osvojila brojne nagrade, gostuje u sklopu književnog festivala LIT LINK.
Miriam Toews
Roman ‘Complicated Kindness’ kod nas je preveden kao ‘Komplicirana dobrota’ i bit će objavljen 27. kolovoza u izdanju Naklade Ljevak.

Radnja romana smještena je u menonitski gradić East Village, a narator je Nomi Nickel, znatiželjna, prkosna, ironična šesnaestogodišnjakinja, koja sanja o prilici da se druži s Lou Reedom u pravom East Villageu u New Yorku. Nomi živi sa svojim turobnim ocem, predanim i poslušnim pripadnikom menonitske vjerske zajednice. Kroz flashbackove doznajemo da je Nomina prkosna starija sestra napustila obitelj tri godine ranije, kao i Nomina majka, koja je otišla pod nerazjašnjenim okolnostima. Nomi je krajnje odana ocu i spremna je ostati uz njega pod svaku cijenu, unatoč tome što zna da je po završetku srednje škole očekuje zatupljujući posao na farmi pilića ili pak udaja za momka iz lokalne zajednice i uloga poslušne supruge. Kao i većina knjiga Miriam Toews i ovaj se roman odlikuje atmosferom u kojoj se crnohumorne situacije iz svakodnevnog života isprepleću s otupljujućim osjećajem očaja izazvanog zagušljivom i rigidnom atmosferom društvene zajednice i razapetošću – naročito njezinih ženskih likova – između nastojanja da se u tu zajednicu pokušaju uklopiti i želje da slobodu potraže negdje drugdje. Nagrađena najprestižnijom kanadskom književnom nagradom Governor General’s Award, ‘Komplicirana dobrota’ osvojila je i kritiku i publiku te se mjesecima zadržala na listama najčitanijih i najprodavanijih knjiga.

Kanadska autorica Miriam Toews rođena je 1964. godine u menonitskom gradiću Steinbachu u Manitobi. Za svoje je romane višestruko nagrađivana, između ostalog i najuglednijom kanadskom književnom nagradom Governor General’s Award te međunarodnom nagradom IMPAC Dublin Literary Award za roman ‘Complicated Kindness’ (‘Komplicirana dobrota’), te nagradama Stephen Leacock Award za roman ‘Summer of my Amazing Luck’, McNally Robinson Award za ‘Boy of Good Breeding’, itd.

Žestoka, hrabra, nježna i inteligentna knjiga o propitivanju vjere i pripadnosti zajednici i neodoljivog poriva da se pobjegne i od jednog i od drugog.
Publishers Weekly

Otkačena proza snažno prožeta tragikomičnim elementima. Glavna junakinja Nomi Nickel jedan je od najsnažnijih i najautentičnijih fi kcijskih glasova nakon junaka ‘Lovca u žitu’ Holdena Caulfielda.
Globe and Mail

Istodobno urnebesno duhovita i duboko potresna, ispunjena mnoštvom pop-kulturnih referenci, ova je knjiga na najboljem putu da postane klasik među pričama o sazrijevanju.
Guardian

Ovaj gorko-slatki, urnebesno smiješan i duboko dirljiv roman stavlja njegovu autoricu uz bok najvećih imena suvremene kanadske književnosti.
Elle

N. L.

Tagged: , , , , , , , , ,