Kazališni projekt Nere Stipičević

U ponedjeljak 22. rujna u 19.30 sati u ZeKaeMu zagrebačkoj publici bit će predstavljen projekt ‘JG Matricule 192192’ Ecole des Maitres.
Stefano Ricci, Nera Stipčević i Gianni ForteEcole des Maitres, jedna  je od najeminentnijih međunarodnih radionica za profesionalno usavršavanje na području kazališne izvedbene umjetnosti. Na radionici sudjeluju mladi izvođači do 35 godina starosti iz različitih grana izvedbenih umjetnosti. Svake godine odigrava se između određenih zemalja EU,a glavni partneri su Italija i Portugal stoga se ovogodšinja radionica u trajanju od 26. kolovoza do 2. listopada održava glavnim dijelom u Udinama, a potom u Coimbri. Uz Italiju i Portugal partneri su Francuska i Belgija, a ove se godine prvi puta priključila i Hrvatska.

Radionicu su do sad vodili brojni poznati redatelji i mentori: Luca Ronconi, Jerzy Grotowski, Anatolij Vasil’ev, Jacques Lassalle, Jacques Delcuvellerie, Luis Miguel Cintra, Yannis Kokkos, Lev Dodin, Peter Stein, Alfredo Arias, Dario Fo, Matthias Langhoff, Eimuntas Nekrosius, Massimo Castri, Jean-Louis Martinelli, Giancarlo Cobelli, Denis Marleau, Jan Fabre, Carlo Cecchi, Rodrigo Garcia, Pippo Delbono, Antonio Latella, Enrique Diaz, Arthur Nauzyciel, Matthew Lenton, Rafael Spregelburd, Constanza Macras. Dok ovogodišnju, 23. po redu, radionicu vodi autorski dvojac suvremenog teatra iz Italije Ricci/Forte (Stefano Ricci i Gianni Forte).

Ovakvu jedinstvenu priliku i iskustvo dobila je i naša mlada glumica Nera Stipičević koja je sinoć sa svojim kolegama s radionice imala izvedbu u Coimbri u kazalištu Teatro academico Jil Vicent. Hrvatske je predstavnike izabrala je intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč, a uz Neru Stipičević su i mladi glumci Ivan Ožegović, Jure Radnić i Mateo Videk. Imati svoje predstavnike na jednoj ovako respektabilnoj međunarodnoj kazališnoj radionici, s tako dugom tradicijom, za hrvatsku kazališnu scenu je veliki korak prema srcu europskog teatra.

Nakon zagrebačke izvedbe u ponedjeljak 22.rujna., europska turneja projekta ‘JG Matricule 192.102’ Ecole des Maitres se nastavlja u Rimu, Bruxellesu i Reimsu.

CSS

Tagged: , , , , , , , , , , ,