Kinez i Talijanka pobjednici 15. ZagrebDoxa

Na svečanoj dodjeli nagrada u Kaptol Boutique Cinema proglašeni su pobjednici 15. izdanja ZagrebDoxa.Veliki pečat za najbolji film međunarodne konkurencije dodijeljen je kineskom ‘Na planini’ u režiji Yang Zhanga, a u regionalnoj konkurenciji pečat je pripao filmu ‘Una Primavera’ redateljice Valentine Primavere.

Film ‘Još se snima’ u režiji Saeeda Al Batala i Ghiatha Ayouba osvojio je Mali pečat za najbolji film autora do 35 godina, a Nagrada FIPRESCI dodijeljena je talijanskom filmu ‘Pospane priče’ u režiji Luce Magija. Članovi žirija Movies that Matter nagradu za film koji na najbolji način promiče ljudska prava dodijelili su mađarskom ‘Lake lekcije’ u režiji Dorottyje Zurbó, a Nagradu Teen Dox za najbolji film koji govori o problemima mladih osvojio je američki ‘Sajam znanosti’ redatelja Cristine Constantini i Darrena Fostera.

Osnivač i direktor ZagrebDoxa, Nenad Puhovski, Nagradu Mojoj generaciji dodijelio je filmu ‘Nastavit će se’ u režiji Ivarsa Seleckisa te dva počasna pečata za dugogodišnju profesionalnu i prijateljsku suradnju i potporu ZagrebDoxu: Tueu Steenu Mülleru i Hrvoju Hribaru.

Na 15. izdanju ZagrebDoxa prikazano je više od 100 filmova u 16 programa. Festival je posjetilo više od 150 gostiju iz cijeloga svijeta, a za brojne projekcije tražila se karta više.

Z. D. / Foto: Niko Goga


Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,