King size na zatvaranju FSK-a

Švicarski dramski i operni redatelj Christoph Marthaler ponovno dolazi na Festival svjetskog kazališta (FSK), ovoga puta s predstavom ‘King size’ u izvedbi Theatera Basel.

Theater Basel / King Size / Michael von der Heide, Nikola WeissePredstava je na programu u petak i subotu, 4. i 5. listopada u Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM) i njome će biti i zatvoreno 11. izdanje ovog prestižnog festivala. Jamstvo da ponovno možemo očekivati inovativni teatar koji pršti dosjetkama i pri tome dobro zabavlja jest upravo njegova predstava ‘Voćna mušica’ koja je prije nekoliko godina u izvedbi berlinskog Volksbühne am Rose Luxemburg Platz oduševila publiku FSK-a.

Marthaler u glazbenoj duhovitoj i zabavnoj predstavi ‘King size’, bliskoj vodvilju i bulevarskom teatru, ali u postdramskom ključu, progovara o kompliciranosti muško ženskih odnosa, osamljenosti i potrebom za bijegom u fantaziju.

Redatelj u kičastoj scenografiji građanske spavaće sobe bez imalo banalnosti uspjeva spojiti kanone poznate iz televizijskih sapunica, operne arije i pop standarde, burlesku i teatar apsurda Samuela Becketta. Bach i Wagner nalaze sličnosti s ozbiljnom glazbom Michela Polnareffa i skupinom Jackson Five u visoko estetiziranoj i sjajno koreografiranoj suigri odličnih izvođača. Atmosfera predstave ‘King size’ je melankolična, sanjarska i čeznutljiva, a ujedno dirljivo empatična. Upravo svim tim svojim karakteristikama Marthaler postaje čarobnjak naoko nespojivog u kazalištu, čime je u umjetničkom teatru krenuo u još nepoznata istraživanja i približavanja znanosti i teatra i zbog toga dobio niz najviših kazališnih priznanja u Njemačkoj i Švicarskoj.

ZKM

Tagged: , , , , , , , , , , ,