Kino Europa: Otvoren 12. Subversive Festival

Hrvatskim premijerama filmova ‘Vardi od Agnès,’ autobiografskog dokumentarca i posljednjeg ostvarenja nedavno preminule francuske kinematografske veteranke Agnès Varde te igranog debija renomiranog fotografa Richarda Billinghama ‘Ray&Liz’, u zagrebačkom kinu Europa počelo je 12. izdanje Subversive Festivala.Održavat će se do 18. svibnja u kinima Europa i Tuškanac, Kulturno informativnom centru (KIC), Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) i Pogonu Jedinstvo.

Na samom početku ceremonije otvaranja, direktor Subversive Festivala, Nikola Devčić, pozvao je brojnu publiku da gromoglasnim pljeskom zahvali svima koji su u posljednjih 10 godina činili da kino Europa vibrira i svijetli te da se tako obilježi kraj jedne velike dekade koju je obilježio rad ovog kina koje se uskoro zatvara. Podsjetio je i da je 2019. godina velikih obljetnica: 230. obljetnica Francuske revolucije, 100. obljetnica smrti Rose Luxemburg, 60. obljetnica Kubanske revolucije te 30. godišnjica pada Berlinskog zida: ‘Te obljetnice nisu mrtve jer u njima još uvijek ima jedna iskra koja rezonira a to je sloboda, bratstvo i jednakost – povijesni zadatak ove generacije i ljevice je da odustane od fragmentacije, da se ujedini, jer jedino zajedno možemo’, istaknuo je Devčić.

U prvom tjednu Subversive Festivala naglasak je na filmskom programu koji je najavila direktorica Dina Pokrajac: ‘Osim posljednjeg filma veteranke francuske i novovalne kinematografije Agnès Varde, pripremili smo i njezinu iscrpnu Retrospektivu, koja će održavati u kinu Tuškanac i koja je presjek njezine duge, 60-godišnje karijere.

Sinoć je prikazan prvi film iz igrane konkurencije SFF-a, debi renomiranog fotografa Richarda Billinghama, Ray&Liz, o njegovu djetinjstvu u jednoj britanskoj radničkoj obitelji u doba tačerizma. ‘U filmskom dijelu programa moći ćete pogledati više od 50 recentnih i provokativnih filmskih naslova čiji autori kritički promišljaju svijet oko sebe i pokušavaju otvoriti nove horizonte kako u sadržajnom tako u estetskom smislu’, zaključila je Pokrajac.

J. S.Tagged: , , , , , , , ,