Kinoteka: David Bowie na velikom platnu

U zagrebačkom Kinu Kinoteka kreće ‘Galaksija Bowie’, tematski ciklus koji će tijekom listopada i studenog kroz 27 filmskih naslova, okrugli stol i završni koncert istražiti Bowiejevu isprepletenost s kinematografijom.Ciklus se sastoji od filmova u kojima je Bowie glumio, filmove za koje je skladao glazbu i one koji koriste njegovu glazbu, a kreće u utorak, 4. listopada projekcijom dokumentarnog filma ‘Moonage Daydream’ Bretta Morgena. Nakon toga slijedi okrugli stol na kojem će o fenomenu Bowie razgovarati Tomislav Brlek i Tatjana Jukić, uz moderatora Željka Luketića.

David Bowie jedan je od najistaknutijih umjetnika 20. stoljeća, a spada među one koji su transformirali način na koji gledamo i razumijemo ne samo glazbu, nego i umjetnost, popularnu kulturu, pa čak i svijet. Tijekom karijere često je mijenjao lica – od 1960-ih naovamo bio je Major Tom, Aladdin Sane, The Thin White Duke, a lik u čijem je kostimu postao globalni fenomen na pozornicu je stupio prije točno pedeset godina. Riječ je o Ziggyju Stardustu, protagonistu Bowiejeva petog studijskog albuma ‘The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars’ – androginom, biseksualnom izvanzemaljcu koji je poslan na Zemlju kako bi je spasio od galopirajuće apokalipse.

Ciklus ‘Galaksija Bowie’ sastoji se od filmova u kojima je Bowie glumio, kao što su ‘Čovjek koji je pao na Zemlju’ (1976.), ‘Običan žigolo’ (1978.) i ‘Sretan Božić, gospodine Lawrence’ (1983.).

Uključuje filmove za koje je skladao glazbu (Ljudi mačke, 1982., Potpuni početnici, 1986.) i one koji koriste njegovu glazbu (Moulin Rouge!, 2001., Panika pod morem, 2006).

Gledat ćemo filmove koje Bowie navodi kao inspiraciju (Kabinet doktora Caligarija, 1920, 2001.: Odiseja u svemiru, Paklena naranča), kao i one inspirirane njegovom estetikom (The Rocky Horror Picture Show, 1975., Orlando, 1992.).

Ciklus uključuje čak i filmove na koje je Bowie izvršio veliki utjecaj time što je u njima odbio sudjelovati – ‘Zlatni baršun’ (1998.) i ‘Trainspotting’ (1996). Ciklus završava 26. studenog koncertom Žive Vode, koja će izvesti obrade Bowiejevih hitova.

D. J.


Tagged: , , , , , , , , ,