Kliofest: Publicistički naslovi Mjesečari i Pobijeđeni

Promocija novih povijesnih publicističkih naslova ‘Mjesečari’ Christophera Clarka i ‘Pobijeđeni’ Roberta Gerwartha u izdanju Vuković&Runjić održat će se na Kliofestu u srijedu, 15. svibnja (11 sati) u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.O knjigama će govoriti Željko Holjevac, ravnatelj Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar i redoviti profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te Stjepan Matković, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju Hrvatskog instituta za povijest. Ulaz je slobodan, a knjige će se moći kupiti po sniženim, sajamskim cijenama.

Christopher Clark, profesor europske povijesti na Cambridgeu, u knjizi ‘Mjesečari: kako je Europa krenula u rat 1914.’, daje novu verziju priče o izbijanju Prvog svjetskog rata i njegovim uzrocima, te prije svega pokazuje kako je nedostatak razumijevanja za kaotične i gotovo genocidne ratove na Balkanu, Europu gurnuo u katastrofu. Knjiga je to koja je obilježila brojne diskusije o uzrocima i odgovornosti za izbijanje Prvog svjetskog rata, a svog je autora učinila historiografskom zvijezdom.

‘Knjiga je to koja je obilježila brojne diskusije o uzrocima i odgovornosti za izbijanje Prvog svjetskog rata povodom njegove stogodišnjice. ‘Posljednjih su desetljeća mnogi autori pokušavali za katastrofu Prvog svjetskog rata okriviti Njemačku. Clark se uvjerljivo vraća starijem pristupu i opisuje političare mnogih zemalja kako zajedničkim snagama slijepo teturaju u rat.’ (Stephen Howe, profesor povijesti na Sveučilištu u Bristolu)

U knjizi ‘Pobijeđeni: Zašto nije završio prvi svjetski rat 1917.-1923.’, Robert Gerwarth, profesor suvremene povijesti na Sveučilištu u Dublinu i direktor Centra za ratne studije, propituje stvarno naslijeđe Prvoga svjetskog rata, nastojeći rekonstruirati traumatična iskustva onih naroda, uključujući i hrvatski, koji su se nakon sklapanja mira 11. studenoga 1918. zatekli na gubitničkoj strani.

‘Kroz ovu priču o kaosu koji je zahvatio cijeli kontinent lakše shvaćamo zašto je Europi 30-ih godina 20. stoljeća red bio najpoželjniji mogući cilj, vredniji od slobode. Uviđamo zašto malo koji rat ima uredan završetak: kad se društvo odrekne nagonske, društvene i pravne predrasude protiv ubijanja, poslije ju je često teško ponovno nametnuti.’ (Max Hastings, ugledni engleski novinar i urednik)

I. C.


Tagged: , , , , , , , , , ,