Klovićevi dvori: Ilustracije Tomislava Torjanca

U zagrebačkoj Galeriji Klovićevi dvori, u utorak, 19. studenog, u 20 sati, otvara se izložba ilustracija Tomislava Torjanca i traje do 15. prosinca.Tomislav Torjanac-izložbaIzložbom se predstavlja i cjelovit opus umjetnika – ilustratora kojeg je prosudbena komisija 4. hrvatskog bijenala ilustracije (u sastavu: Irena Bekić, Zlatko Bourek, Frano Dulibić, Ranka Javor i Iva Sudec, uz autoricu izložbe i kustosicu Koraljku Jurčec Kos) odlučila nagraditi prijedlogom za održavanje samostalne izložbe.

Tomislav Torjanac jedan je od umjetnika mlađe generacije ilustratora, a u godini održavanja Prvog hrvatskog bijenala (2006.) nagrađen je na velikom međunarodnom natječaju za ilustriranje novog izdanja romana Yanna Martela ‘Life of Pi’ (Pijev život). Po tim ilustracijama (njih četrdeset) postao je svjetski prepoznatljiv i tražen autor, a spomenuto ilustrirano izdanje u boji do danas je objavljeno u više zemalja (među kojima su mnoge s vrlo visokim zahtjevima u opremi knjiga, poput Velike Britanije, Južne Koreje, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke i drugih.) Britansko izdanje ilustriranog Pijeva života nagrađeno je prvom nagradom na British Book Design and Production Awards 2008 u kategoriji Limited Edition / Fine Binding.

U izložbenim prostorijama prizemlja Galerije Klovićevi dvori u pet izložbenih dvorana smješteno je 108 radova, među kojima i veliki formati, što je rijetkost u radu ilustratora. Publika će se upoznati sa složenim tehnikama suvremene izrade ilustracija kombiniranjem ulja na MDF pločama, fotografija i digitalne obrade. Popratni program izložbe zahvaljujući osobnoj nazočnosti autora na svakom događanju zamišljen je u obliku likovnih radionica za djecu, srednjoškolce i odrasle kako bismo ih upoznali sa vrlo specifičnom tehnikom i procesima u nastanku svjetski poznatih ilustracija.

Klovićevi dvori

Tagged: , , , , , , ,