KNAP: Ibsenova Nora sa samo dva glumca

U zagrebačkom kazalištu KNAP pljeskom odobravanja ispraćena je premijera predstave ‘Nora – trenutak pobune’, koju je po tekstu Jelene Hadži-Manev režirala Frana Marija Vranković.

Publika je premijerno na sceni gledala predstavu u predstavi, u kojoj mladi redatelj Dražen s glumcima Orhidejom i Hrvojem nastoji izrežirati suvremenu interpretaciju Nore Henrika Ibsena. Mlada glumica Orhideja, koja je netom primljena u ansambl kazališta, pokorno sluša redatelja, koji glumcima daje nejasne redateljske upute. Kazališni veteran Hrvoje ga upozorava kako je kazalište kolektivni čin i da mora s glumcima uspostaviti odnos temeljen na međusobnom povjerenju. Ova predstava u sat i pol prikazuje tijek kazališnih proba, od prvih čitaćih, preko tzv. aranžirki do progona. Situacije se izmjenjuju od komičnih do napetih, a razgovori iz laganih pošalica prelaze u oštre svađe, a odnos Nore i Torvalda postaje preslika odnosa redatelja i glumaca.

Glumca Hrvoja, koji igra Torvalda, tumači Zijad Gračić, Orhideju, koja igra Noru glumi Jelena Hadži-Manev, a uloga redatelja Dražena pripala je Mladenu Kovačiću. Scene i kostime osmislila je Zdravka Ivandija Kirigin, a glazbu Željka Veverec i Toni Starešinić. Svjetlo je oblikovala Dina Marijanović, a jezično je glumca savjetovala prof. dr. sc. Sanja Vulić.

Prva repriza predstave održat će se u Kazalištu KNAP u subotu, 21. listopada u 20 sati.

M. V.


Tagged: , , , , , , , , , , , ,