Književna večer s Milenom Benini u CeKaTe-u

U sklopu knjižnog kluba Centra za kulturu Trešnjevka i Udruge Nova stranica Zagreb predstavljena je knjiga ‘Zmajska zora’ književnice i prevoditeljice Milene Benini.

Književnu večer vodio je Krešimir Maligec, predstavnik izdavačke kuće Zagrebačka naklada, koji je publiku upoznao s kompletnim opusom djela Milene Benini, približio joj žanr znanstvene fantastike i njegovo mjesto u hrvatskoj književnosti i osvrnuo se na aktualnu situaciju na području izdavaštva. Maligec je istaknuo kako je nominacija za knjigu godine Milene Benini ‘Svećenica mjeseca’ (2015.) znatno utjecala na prihvaćanje samog žanra, a time i na veći broj čitatelja.

Roman ‘Svećenica Mjeseca’ prvi je SF roman koji se našao u finalu nekog književnog natječaja. Riječ je o romanu koji je, zbog nemogućnosti pronalaženja nakladnika, od 2008. godine objavljivan na autoričinu blogu Milerama. Roman tematizira rat i razaranje na jednom kontinentu, a nadahnut je ilirskom i rimskom tradicijom. Žiri je tada zaključio kako se radi o romanu koji može stajati uz bok najboljih svjetskih djela toga žanra. Znajući da je Milena Benini i četverostruka dobitnica nagrade SFERA, to i ne čudi.

Milena Benini otkrila je što koristi kao osnovu tog „zasebnog“svijeta, kako karakterno razvija likove i vodi čitatelje do samog neizvjesnog kraja. Roman ‘Zmajska zora’ (2016.) ističe se, između ostalog, i originalnom uporabom hrvatske mitologije i njezinom rekontekstualizacijom u suvremeno doba. Iako na prvi pogled priča o vješticama, zmajevima i krsnicima, zapravo govori o mnogo dubljim pitanjima, od (samo)određivanja identiteta, preko tolerancije i pokušaja razumijevanja drugog, pa sve do danas aktualnog pitanja ratnih trauma.

Zaodijevajući ta vrlo ozbiljna pitanja u pitku i dopadljivu priču koja se oslanja na istarske predaje i kontrastirajući tradiciju i suvremenost, Benini u ovom romanu nudi nešto što u domaćoj književnosti još nismo vidjeli, a istodobno se u potpunosti uklapa u svjetske književne trendove koji ponovno i sve više naginju raznim oblicima magijskog realizma i preklapanja s fantastičnim.

Uzbudljive pustolovine osebujnih Mileninih likova čitatelji će pratiti u njezinu novom romanu koji će biti predstavljen do sajma ‘Interliber 2017’, u izdanju Zagrebačke naklade. Posjetitelji su mogli uživati u prirodnim sokovima tvrtke Agropošta, a program je realiziran uz potporu grada Zagreba.

R. B.


Kreativno pisanje: Nađi se u prozi

Što žene čitaju?

Književna tribina: Young adult literatura
Tagged: , , , , , , , , , ,