Književnost u Močvari

Program ‘Književnost u Močvari’ i u 2014. godini odvija se s naglaskom na afirmaciji najmlađe generacije autora rođenih iza 1980. godine koji, zbog rasutosti scene, izdavačke inertnosti i manjka medijskog interesa, ostaju bez  zaslužene vidljivosti, a što ovaj program želi nadomjestiti.
Književnost u MočvariNaspram prošlogodišnje serije tribina (‘Novi pisci u Močvari’), ovogodišnja serija pod nazivom ‘Rani radovi’ unosi neka zanimljiva osvježenja u koncept tribine.

Ciklus ‘Rani radovi’ na svakoj će tribini, uz dvoje mladih autora, ugošćavati i jednog starijeg autora (ponekad i kritičara). Uz razgovor s piscem Robertom Perišićem, koji je i koncipirao ovaj ciklus tribina, mladi autori će čitati svoje  radove, a stariji autor također svoje mlade radove, te se prisjetiti svojeg književnog debija, što će biti i prilika za usporedbu književnih prilika, generacijskih razlika i drugih tema koje otvara ovakvo ‘sučeljavanje’. Nije isključeno da  može biti i zabavno.

Gosti prve tribine u ponedjeljak 10. veljače (20 sati) u ciklusu ‘Rani radovi’ su Valentina Mlađen (1988), Luka Murina (1983) i Edo Popović (1957).

Valentina Mlađen rođena je u Novoj Gradiški 1988. godine. Nakon osnovne škole iz rodnog Starog Petrovog Sela (Slavonija) odlazi na školovanje u Zagreb te potom na fakultet u Zadar, gdje je apsolventica na studiju hrvatskog jezika i  književnosti. Trenutno radi u Zadarskom listu kao urednica i novinarka. Svoje književne radove prvi put objavljuje u zbirci poezije ‘Štit od stiha’ u Zagrebu, a potom u Zadru sudjeluje u začecima književne udruge ZaPis s kojima je u  zajedničkoj zbirci priča ‘Samo ti pričaj’ objavila priču ‘Marina’, o kojoj je kritičar Vladimir Arsenić napisao: ‘Pripovetka ‘Marina’ je po mom mišljenju najbolja priča u ovoj zbirci. (…) Način na koji je autorka Valentina Mlađen uspela da  povest o jednom naivnom flertu dovede do užasnog kraja čije su posledice istovremeno nikakve i nesagledive, zaista je impresivan.’ (Booksa.hr)

Luka Murina rođen je 1983. u Rijeci. Diplomirao je brodsku elektroniku, ali je u životu radio, kako kaže, valjda sve osim toga. Pisanjem se počeo baviti početkom milenija, u obliku punk-pjesama za potrebe benda – ‘brzo, jednostavno  i direktno u glavu’. Pisanje je proširio na kratke tekstove, sabrane pod naslovom ‘Ovo nije kvalitetno štivo’. 2013. objavljuje svoj prvi roman pod naslovom ‘Dnevnik jednog političara’ (edicije udruge Katapult; Rijeka). U ‘Dnevniku  jednog političara’ Murina gradi satiričnu verziju hrvatske stvarnosti dok preispituje granice fleksibilnosti morala, suprotstavljajući liku ‘lošeg političara’ neimenovanog glavnog lika, čovjeka ‘iz naroda’, ‘radnika’ s razvijenim osjećajem  za pravdu. Trenutno piše novi roman i, usporedno, zadnjih pola godine piše zanimljiv blog pod imenom Blogoslov.

Edo Popović rođen je 1957. u Livnu. Od 1968. živi u Zagrebu. Studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu; 1981. diplomirao komparativnu književnost, apsolvirao hrvatski jezik i jugoslavenske književnosti, a potom napustio studij.  Nekoliko sezona radio je kao bauštelac i radnik u pilani u Njemačkoj, te kao turistički vodič u Grčkoj i Španjolskoj. Prve proze objavio je 1978. Sredinom osamdesetih bio je jedan od pokretača i urednika književnog časopisa  ‘Quorum’. 1987.godine Popović objavljuje prvu knjigu priča – ‘Ponoćni boogie’ kojom je stekao status kultnog autora osamdesetih. Poslije tih ‘ranih radova’ (koji nas ovdje najviše zanimaju) bilo je još puno knjiga, i to prevođenih – s  naročitim uspjehom u Njemačkoj.

Močvara

Tagged: , , , , , , , , ,