Komedija: Dobra duša iz Sečuana

Nova premijera u zagrebačkom Kazalištu Komedija (petak, 25. travnja u 19.30) je ‘Dobra duša iz Sečuana’ Bertolta Brechta u režiji Ivice Kunčevića, a dirigent je Veseljko Barišić.
Dobra duša iz SečuanaŠto znači biti dobar? Kakva to dobra duša, čovjek u pravom smislu te riječi, može opstati u svijetu koji ga okružuje? Kako ostati čist i pošten u društvu koje izgleda kao da je stvoreno tako da jedino nagrađuje zlo?

Ova velika pitanja izranjaju iz novog repertoarnog odabira kazališta Komedija: ‘Dobra duša iz Sečuana’ Bertolta Brechta. U predstavi koja nas vodi u siromašno predgrađe grada Sečuana, u dalekoj, bajkovitoj Kini nema dobrog rješenja za naše junake. Oni su plitki, sebični, gramzivi. Možda bi i mogli biti plemenitiji, ali svijet u kojem žive im to ne dopušta. Nema za njih boljeg puta, a ne možemo se oteti dojmu da tih rješenja nema ni za nas, danas, u našem okruženju.

Jer priča kaže da je mala i jadna uličarka Šen Te bila toliko dobra u srcu da je dobila nagradu od bogova. I sve što je dobila dijelila je drugima, a oni su joj to vratili pohlepom, prijevarom i lažima. Zato se morala praviti da je netko drugi, netko vrlo sposoban, okrutan i zao. Tada je uspjela i dobila poštovanje drugih, dobila je njihovu pozornost i strah. Tako je bilo puno lakše opstati u svijetu. Samo kome je onda potrebna dobrota? Znači li to da je dobar ujedno i naivan, jadan i glup?

Brecht u svojim komadima uvijek poziva na promišljanje, na aktivno sudjelovanje u radnji, on nas čak poziva da sudimo likovima koje gledamo na pozornici, da im mi ponudimo izlaz.

Zato ovaj novi naslov Komedije, dobra duša iz Sečuana, nudi angažiranu večer u kazalištu. Na pozornici će se pokazati karakteri koje ćete voljeti i razumjeti ali i oni koje će te prezirati i osuđivati. Samo što ako se oni kriju u istoj osobi? Na vama je da ciničnim, razotkivajućim smijehom pokažete da ste odlučili: može li dobar čovjek preživjeti u ovom svijetu?

Uloge: Jasna Palić Picukarić, Filip Juričić, Jasna Bilušić, Renata Sabljak, Ronald Žlabur, Adam Končić, Saša Buneta, Ivica Zadro, Nada Abrus, Ljubo Zečević, Vanja Ćirić, Vinko Kraljević, Sanja Marin, Davor Svedružić, Nedim Prohić, Mirela Brekalo, Željko Duvnjak, Ivan Magud…

Komedija

Tagged: , , , , , , , , , ,