Komedijaški ciklus: Stanlio i Olio u Kinoteci

U prepunoj zagrebačkoj Kinoteci održana je svečana premijera hit komedije ‘Stamlio i Olio’. Riječ je o filmu u kojem su glavne uloge ostvarili Steve Coogan i John C. Reilly, tumačeći vjerojatno najpoznatiji komičarski duet svih vremena, koji je desetljećima nasmijavao generacije gledatelja širom svijeta, a čini to i danas.

Inače, od 16. do 23. travnja u Kinoteci se moglo gledati odabrane naslove slavnog komičarskog dvojca, smušenog mršavka Stana Laurela i pompoznog debeljka Olivera Hardyja.

U filmu ‘Leteći đavolčići’ (The Flying Deuces, 1939.) A. Edwarda Sutherlanda, kojim je 16. travnja započeo ciklus, Stanlija i Olija zatičemo u Parizu. Nakon što lijepa krčmareva kći Georgette odbije Olijevu bračnu ponudu, simpatični dvojac se pridružuje Legiji stranaca kako bi Olio lakše prebolio ljubavni brodolom. Završavaju u Maroku pod optužbama za dezerterstvo i osuđeni na smrt, a od tragične sudbine spasit će ih krađa aviona.

U srijedu, 17. travnja gledalo se ‘Sinove pustinje’ (Sons of the Desert, 1933.) Williama A. Seitera. Želeći prisustvovati razuzdanoj godišnjoj konvenciji bratstva Sinovi pustinje u Chicagu Stanlio i Olio lažu svojim strogim suprugama Lottie i Betty da im je doktor preporučio liječenje na Havajima. Kad se brod na kojem su se trebali vratiti s Havaja potopi, moraju se izvući iz mreže vlastitih laži.

‘Naši odnosi’ (Our Relations, 1936.) Harryja Lachmana klasična je MGM-ova komedija koja uključuje priču o ponovnom susretu dva para izgubljenih jednojajčanih blizanaca, vrijednom prstenu, nekoliko slučajeva zamjene identiteta i gangsterima. Prikazani su u četvrtak, 18. travnja.

U ‘Glazbenoj kutiji’ (Music Box, 1932.) u režiji Jamesa Parrota, koja je bila na rasporedu u petak, 19. travnja, Stanlio i Olio su dostavljači tvrtke Laurel & Hardy Moving Co. koji pokušavaju izvršiti naizgled jednostavnu dostavu klavira. Osim nepreglednog niza stepenica, na putu im stoje sila gravitacije, nestrpljivi profesor Schwarzenhoffen i jedna vrckasta njegovateljica.

U slapstick komediji ‘Stanlio i Olio na Divljem zapadu’ (Way Out West, 1937.) Jamesa W. Hornea dvojac obavlja poslić za bogatog vlasnika rudnika zlata. Moraju dostaviti njegovoj kćeri Mary dokument kojim joj se rudnik predaje u vlasništvo. Planove im mrsi zla Maryjina skrbnica koja se prerušava u nasljednicu kako bi preuzela vlasništvo nad rudnikom.

Ciklus Stanlija i Olija završio je u utorak, 23. travnja premijerom filma ‘Stanlio i Olio’ (Stan & Ollie, 2018.), biografijom slavnog dvojca u režiji Johna S. Bairda. Steven Coogan i John C. Reilly tumače ove dvije jedinstvene filmske ikone u srdačnoj priči o onome što će u konačnici postati oproštajna turneja nezaboravnog para. Premda je zlatna era njihovih nastupa davno iza njih, Stanlio i Olio upuštaju se na turneju po Britaniji i Irskoj. Unatoč pritisku užurbanog rasporeda i uz podršku svojih odanih supruga Lucille (Shirley Henderson) i Ide (Nina Arianda), ljubav dvojice komičara prema nastupima kao i odanost koju osjećaju jedan prema drugome pomoći će im da izdrže sve prepreke i zauvijek osiguraju mjesto u srcima svoje vjerne publike.

‘Stanlio i Olio’ na popularnoj internetskoj stranici Rotten Tomatoes izrazito visoko kotira: preko 90% kritike odnosno 85% publike dalo mu je više nego pozitivnu ocjenu. Glavni glumci filma Steve Coogan i John C. Reilly posebno su hvaljeni za svoje nastupe – Coogan je nominiran za prestižnu britansku nagradu BAFTA u kategoriji glavnog glumca, a Reilly je dobio nominaciju za Zlatni globus u istoj kategoriji. Zanimljivo je da su obojica glumaca bili prvi izbori redatelja Bairda i scenarista filma Jeffa Popea u fazi pretprodukcije.

K. K.

Tagged: , , , , , , , , ,