Konferencija transunion mladih

Mladi radnici iz europskih država izabrali su nove članove na Konferenciji ETF odbora mladih održanoj u zagrebačkom hotelu Westin.

TransunionPredstavnici su došli iz 25 europskih država i 37 podružnica kako bi izabrali prvi ETF Odbor mladih.

Tako je zaključen proces koji je započeo u 2009. kad je ETF Kongres dao zeleno svjetlo za postavljanje nove strukture radi boljeg uključivanja mladih radnika u donošenje političkih odluka. Izabrano je 12 mladih radnika i jedna mlada žena predstavnica na Konferenciji ETF mladih. Na otvorenoj raspravi usvojen je i program djelovanja za naredne četiri godine kako bi se izabrao Odbor ETF kao izvršnog tijela.

Odbor se fokusira na rješavanje utjecaja europske krize i klimatskih promjena koji utječu na mlade radnike u transportu i promicanje ravnopravnosti spolova.ra).

Uključivanje mladih radnika u procesu donošenja odluka formalizirana je u ETF ustavu. Tako je ETF pokazao svoju opredijeljenost da se u svojim prioritetima rada usredotoči na mlade radnike .

Glavni tajnik ETF, Eduardo Chagas, naglasio je: ‘Uključivanja mladih radnika u sindikalnim tijelima i razvoju strategija postalo je vrlo prioriteno s obzirom na trenutačnu situaciju u Europi s obzirom na nezaposlenost mladih i europsko socijalno propadanje. ETF ima prioritet uzeti u obzir radničke probleme mladih pri razvoju i provedbi svoje strategije te će promicati ovaj pristup prema svim svojim podružnicama.’

Novoizabranoj ETF mladosti obratili su se supredsjedatelj Marco Rafolt (EVG) i Sara Tripodi (Filt CGIL).
‘Ovo je početak uzbudljivog doba u kojem mladi radnici mogu pokazati svoju opredijeljenost za razvoj, u suradnji s izvršnim odborom ETF Sekcije, uz učinkovite strategije za rješavanje izazova s kojima se kao mladi transportni radnici suočavaju u Europi. Imamo puno posla pred nama, ali možemo računati na aktivnost odbora Mreže mladih i za provedbu našeg programa rada’ – izjavio je Rafolt.

Mladi članovi sindikata iz drugih ITF regija pozvani su također da sudjeluju na konferenciji za promatranje procesa ETF-a, koja je ujedno prolazila put i učila o pitanjima mladih radnika u Europi uz razgovore o svojim iskustvima.

Ivan Raos

Tagged: , , , , , , , , ,