Kralj žara: Kultura pripreme roštilja

Svaka priča o dobrom roštilju počinje prvo s odabirom vrste roštilja, a da bi ovaj gurmanski doživljaj svima ostao u najboljem sjećanju osnovana je akademija Kralj žara – mjesto gdje svaka priča o roštilju postaje najljepša uspomena. Slovenski majstori roštilja Miha i Nejc Pešec, na prezentaciji u Samoborskim Novakima, pokazali su kako roštilj ne služisamo za pripremu mesa, već su pripremali rižoto s škampima i šparogama, hobotnicu s povrćem te razne mesne specijalitete. Do sada je održano oko 30 akademija roštilja.
Kralj žara-pilićiMisija Kralja žara je prvenstveno podizanje kulture pripreme roštilja i s tim ciljem razvijena je akademija na kojoj se uči kako dobiti najbolje od roštilja. Sve što vam je potrebno za pravi roštilj od sada možete naći u Kralju žara, od kvalitetnih roštilja Weber, Kamado Joe i La Caja China do velikog izbora dodatne opreme, premium mesa, a uskoro će biti dostupni i vlastiti začini i umaci.

Glavni cilj akademije pečenja na roštilju prvenstveno je educirati sudionike da njihov roštilj može učiniti više nego što su navikli. Akademija obično traje 8 sati tokom kojih se obrađuju teme od paljenja roštilja i raznih načina pripreme roštilja i pečenja, pa sve do ‘neugodnog’ čišćenja roštilja. Na akademiji se razrađuju vještine pečenja, sastav namirnica i priprema hrane, a sudionici se mogu uključiti i u samo pečenje i pripremu jela. Akademija je podijeljena u nekoliko faza: Uvod u pečenje, Morska akademija, Dimljenje i Kobe akademija, gdje se pripremaju najbolji komadi mesa iz cijelog svijeta.

Svjetski priznati roštilji dostupni su i u salonu Kralj žara. Svi koji su se jednom susreli s roštiljem dobro znaju da je Weber kralj roštilja. George Stephen se dosjetio i izumio roštilj s poklopcem, i s njime izazvao revoluciju u roštilju: prvo u Americi, a zatim u cijelom svijetu. George je slijedio dva osnovna cilja: njegovi roštilji moraju biti inovativni, ali izuzetno izdržljivi; postizanje visokih standarda kvalitete za korisnika kako bi se osiguralo dugogodišnje bezbrižno korištenje. Današnju raznolikost roštilja ne možemo zamisliti bez Georgeva izuma. Zbog poklopca može se iskoristiti i topli zrak, koji se nalazi oko hrane, što posebno dolazi do izražaja kod indirektne metode pečenja na roštilju. Mnogi roštilji na drveni ugljen su optički vrlo slični Weber roštilju, ali razlika u kvaliteti je očita. Vitalni dijelovi Weber roštilja, poput poklopca i kotla odnosno komore za pečenje, plamenici, sistem za paljenje i čišćenje, imaju iznimno dug vijek trajanja.

Kralj žara-steakU svom asortimanu Kralj žara ima i zvijezdu među roštiljima Kamado Joe, koji su nastali u potrazi za savršeno pečenim mesom.

Izrađeni su od visokokvalitetne keramike i uz pomoć unikatnih tehničkih rješenja spremni su za korištenje u roku 15 minuta.

Ostvaruju iznenađujuću fleksibilnost u kuhanju i raspon temperature, koji ne omogućuje niti jedan drugi roštilj, i koji jednostavno nadahnjuje istinske ljubitelje roštiljanja.

La Caja China omogućuje svakome jedinstveni kulinarski doživljaj. Ovi roštilji za pečenje peke namijenjeni su za ukusnu i jednostavnu pripremu bilo koje vrste mesa. Prednost ovoga roštilja je što ga svatko sam lako može sastaviti i koristiti.

Osim najboljih roštilja u Kralju žara dostupan je i sav drugi pribor za dobar roštilj, a posebno su ponosni na Wüsthof noževe, koji su u više navrata bili proglašeni najboljim kuhinjskim noževima u stručnim časopisima i na sajmovima diljem svijeta. Wüsthof je ujedno i službeni opskrbljivač njemačke kuharske reprezentacije.

P. R. / Foto: John Pavlish

Tagged: , , , , , , , ,