Kravat pukovnija kao turistička atrakcija

Academia Cravatica i Turistička zajednica grada Zagreba organiziraju ‘program smjene straže i ophodnje gradom’, koji počinje 21. travnja i održava se do kraja rujna svake subote i nedjelje 2014. i 2015. te praznicima i blagdanima.Kravat pukovnijaProgram počinje u 12  sati na Trgu sv. Marka te se potom nastavlja u užem središtu Zagreba, a izvodi ga Počasna satnija Kravat pukovnije u čijem su sastavu 14 pješaka i četiri konjanika.

U sklopu izvedbe programa, zbog kretanja postroja kroz grad, od 11.30 do 14.30 sati kratkotrajno će se prekidati promet na sljedećim prometnicama: Dubravkin put –  Ilirski trg –  Opatička –  Ulica T. Brezovačkog – Matoševa ulica – Kamenita ulica – Radićeva  ulica – Trg bana Jelačića –  Bakačeva ulica – Kaptol – Mikleušićeva ulica – Tkalčićeva ulica – Krvavi most – Trg sv. Marka, Ćirilometodska, Katarinin trg.

Mole se građani za razumijevanje uz poziv da se kao gledatelji pridruže izvedbi ovog atraktivnog programa, koji promovira Zagreb kao Prijestolnicu kravate.

O Kravat pukovniji:

Dašak slavne prošlosti privlačan je i turistima i Zagrepčanima. Vojnici Kravat pukovnije u replikama odora ondašnjih hrvatskih vojnika, prepoznatljivoj po rupcima danas svima znanima kao ‘kravate’ u mimohod kreću s Markova trga.

Željko MatejčićSmjena straže počasne Kravat pukovnije zajednički je projekt Turističke zajednice grada Zagreba i Academie cravatice, organizacije koja se brine proučavanjem i čuvanjem kravate kao hrvatske i svjetske baštine.
Prvu polovicu 17. stoljeća u Europi je obilježio Tridesetogodišnji rat, težak vojni sukob u kojem je zaratio gotovo cijeli kontinent. U njemu su sudjelovali i Hrvati, čije su čete lake konjice ubrzo postale poznate po svojem ratničkom umijeću, ali i jednom modnom detalju. Naime, oko vrata su nosili rupce svezane u čvor – časnici svilene, a obični vojnici vunene. Ukras se ubrzo proširio Francuskom i ostatkom Europe te ostao poznat pod nazivom – kravata!

Današnja Kravat pukovnija, u spomen na ‘izumitelje’ kravate, predstavlja jedinstven uvid u ondašnje vrijeme. Vojnici su odjeveni u replike odora tadašnjih hrvatskih vojnika te se u mimohodu kreću od Trga sv. Marka do Trga bana Jelačića, nakon čega zauzimaju stražu na nekoliko atraktivnih turističkih lokacija u gradu.
Smjena straže održava se svake subote i nedjelje u razdoblju od 21. travnja do 30. rujna 2014. i 2015. godine te dodatno na sljedeće dane: 18. listopada – na Dan kravate i 1. siječnja 2015.

Željko Matejčić / Kravat pukovnija

Tagged: , , , , , , , , , ,