Krešimir Butković: Molitelj

Roman ‘Molitelj’ zagrebačkog književnika i tekstopisca Krešimira Butkovića bit će predstavljen u srijedu, 10. prosinca, u 19.30 sati, u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.
Krešimir Butković-MoliteljUz autora, knjigu u izdanju nakladničke kuće Funditus predstavit će urednica Tajana Obradović, o romanu će govoriti recenzentica i komparativna kroatistica Tanja Žarić, a predstavljanje će moderirati Slavko Rako.

Tematikom, podsjećanjem na ljudskost i brigu za čovjeka, ‘Molitelj’ je sjajan povod za predblagdanski književni izlazak, a za čaroliju ugođaja pobrinut će se glazbeni gost promocije, pjevač Luka Udjbinac.

O romanu:

Nakon dvije zbirke poezije i proznog prvijenca, odlično prihvaćenog autobiografskog romana ‘Fifty-Fifty’, autor je svoju vještinu tkanja intrigantne priče iskušao u romanu ‘Molitelj’ koji, iako polazište pronalazi u stvarnosti, poigrava se i s elementima fantastike.

Oštar, topao i duhovit roman ‘Molitelj’ neumoljivi je svjedok vremena u kojemu sve više ljudi ostaje bez posla, a pučke kuhinje i ulični kontejneri bilježe rekordnu posjećenost. Ipak, oštre bridove društvene margine ublažava autorova poetika koja nastoji pronaći ‘ono nešto’, izgubljeno u svijetu koji se predaje opsesijama i brzini u kojoj promiču suosjećajnost, toplina, brižnost i velikodušnost. Mračno i riskantno, na trenutke i bolno i nemoralno, u ovom se romanu mijenja u pokajanje, žrtvovanje i ljubav. U ljubav prema ljudskoj prirodi, u trenutku kad se jedan život s gradskog asfalta, iz ponora kriminala i neimaštine preobrazi u spoznaju vlastite snage i sposobnost iscjeljenja drugih.

Istovremeno angažiran i prožet elementima fantastike, izričaj uvijen u crnohumornu dramu, posebna je dragocjenost ove priče o Dugom, negdašnjem uspješnom poslovnom čovjeku i neuspješnom bračnom partneru. Dugi je imao baš sve. Posao, novac, ugled, prijatelje, zabavu, obitelj… Imao je i ljubavnice. A ljubavnice znaju imati opasno oružje. Posebice ako su vam kolegice. Poglavito ako nađu pristupa obiteljskom životu. Pogotovo ako imate zajedničkog šefa. Tad ljubavnice lako uspješnoga poslovnog čovjeka pretvore u beskućnika ili neuspješnog provalnika. Tu negdje počinje priča o Dugome. Priča o svima kojima ne preostaje ništa do li igrati po zakonu ulice, sitnog ili krupnog kriminala, ili dopustiti ljubavi da ispravi trasirani put. Svi izbori ionako su, baš uvijek, samo naši. (Tajana Obradović)

P. R.


Pročitajte još: Krešimir Butković: Roman Fifty-fifty


 

Tagged: , , , , , , , , , ,