Krhka arhitektura međuetničkih odnosa

Ljetna tradicija prisustva Centra za mirovne studije u Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom kod Zadra nastavlja se i ove godine, od 3. do 4. srpnja.
Kula Stojana Jankovića -Islam GrčkiNa zimsko ljetovanje ‘Krhka arhitektura međuetničkih odnosa’ dolaze angažirani umjetnici iz regije da kroz čitanje, razgovor, predstave progovore o temama rata, međuetničkih odnosa, otuđenosti…

Program počinje u petak, 3. srpnja uz razgovor o korištenju činjenica iz prošlosti i ratnih sukoba u kazališnim predstavama pod moderacijom Borke Pavićević iz Centra CZKD iz Beograda, a sudjeluju Hazim Begagić, BNP Zenica (‘Pismo iz 1920.’); Borut Šeparović, Montažstroj Zagreb (‘Generacija 91-95’ – sudjeluje i glumačka postava); uz odlomke i iz predstava: ‘Hipermnezija’, ‘Mali mi je ovaj grob’ i ‘Aleksandra Zec’.

Od istaknutih umjetničkih imena, koja će se okupiti u Kuli sljedećeg vikenda, izdvajamo pisce i pjesnike Želimira Periša, Stanislavu Nikolić Aras, Nataliju Miletić, Srđana Sandića, Bekima Sejranovića te Ivanu Simić Bodrožić i Bojana Krivokapića koji su dobitnici i značajne književne nagrade Edo Budiša. Razgovor s književnicima će moderirati Mima Simić, a večer će začiniti koncert Damira Imamovića.

Drugi dan, u subotu započinje satom povijesti s Draganom Markovinom; dr. sc. Dragom Roksandićem; Vukom Bačanovićem; Damirom Imamovićem (SevdahLab); Aidom Mijom Alić i Arijanom Mandić (‘Kulturna baština bez granica’).

Na subotnju večer održat će se i kazališna predstava Ibzenov ‘Neprijatelj naroda’ kao Brehtov poučni komad redatelja Zlatka Pakovića.

D. Z.

Tagged: , , , , , , , ,