Kriptomarka 2: Savršen spoj analognog i digitalnog

Hrvatska pošta će 15. prosinca pustiti u optjecaj novu Kriptomarku 2, koja je izdana u bloku s jednom samoljepljivom markom i otisnuta u nakladi od 30.000 primjeraka.Od tog će broja pet primjeraka biti dostupno u ekskluzivnom, pozlaćenom izdanju. Ovaj se put na marki nalazi pet digitalnih motiva na temu prijenosa poštanskih pošiljaka kroz povijest. Zanimljivi motivi sežu od dalje do nešto bliže povijesti: austrougarski listonoša, postiljon na konju, poštanska kočija, dostavljač brzojava na biciklu te poštar na mopedu. Autori Kriptomarke 2 zagrebački su dizajneri Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, a prema ilustracijama Damira Rukovanjskog.

Samoljepljiva fizička marka može se koristiti za plaćanje poštarine, a uz nju kupac dobiva sve podatke potrebne za aktivaciju ili prijenos digitalne Kriptomarke u svoj digitalni novčanik. Kriptomarka 2 moći će se kupiti u interaktivnoj mrežnoj trgovini kripto.posta.hr/marka/v2 (od 15. prosinca), na mrežnim stranicama epostshop.hr i u svim većim poštanskim uredima. Vlasnici digitalnih novčanika moći će platiti 1000 primjeraka Kriptomarke 2, čija je nominalna vrijednost 50,00 kn, i kriptovalutama.

Podsjetimo, prva hrvatska Kriptomarka izdana je 9. rujna povodom Dana marke, a ekskluzivnih 500 primjeraka koji su se mogli platiti u kriptovalutama u mrežnoj trgovini kripto.posta.hr rasprodani su u rekordnih 16 sati.

Projekt kriptomarke iznimno je važan za razvoj ove relativno mlade industrije u Hrvatskoj, ali i za stavljanje Hrvatske na svjetsku blockchain-kartu, kao i na svjetski filatelistički zemljovid. Hoće li digitalni albumi zamijeniti filatelističke albume još ćemo vidjeti, ali već je sada jasno da strast ljudi prema skupljanju rijetkih stvari nije nestala s pojavom digitalnih tehnologija.

H. P.


Tagged: , , , , , , ,