Krležino Kraljevo premijerno u Gavelli

Premijera predstave ‘Kraljevo’ Miroslava Krleže, u režiji Krešimira Dolenčića, održat će se u četvrtak, 29. veljače, u 19,30 sati u zagrebačkom kazalištu Gavella.

Krležino ‘Kraljevo’ u povijesti teatra u Frankopanskoj zauzima posebno mjesto. Predstava Dina Radojevića, premijerno izvedena 1970., do 1982. odigrana je 173 puta, gostujući na mnogim pozornicama te okupljajući plejadu velikih glumačkih imena. I Radojević je bio dugogodišnji kućni redatelj kazališta ‘Gavella’, kao i kasnije Dolenčić koji odlično poznaje ansambl.

Krležina “scenska groteska koja nameće pomisao na svijet stvaran i nestvaran u isti mah” formalni je izazov, čije mnogoglasje i simultanost postavljaju niz redateljskih, dramaturških, scenografskih i glumačkih pitanja, dok smo sadržajno pred tekstom koji svojim ugođajem svijeta pred rasprskavanjem uspostavlja aktivan dijalog s atmosferom vremena u kojem živimo.

“Sve to buja u praživotni ekstatični zanos koji prijeti da će se pretalasnuti i poput potopa zaliti cijelo to Sajmište i ‘Kraljevsko veselje’ i grad kojemu su zgrade blijede ko u smrtnome strahu. Ta je intenzivnost za cijele igre sablasno prenapeta te se čini da sve to pleše negdje na jednom strašno visoko napetom užetu. I sve će to pući.’

Uz redatelja Dolenčića i dvadesteročlani glumački ansambl, u autorskom timu predstave su i dramaturg Dubravko Mihanović, scenografi Deni Šesnić, koji je i oblikovatelj svjetla, i Marta Dolenčić, kostimografkinja Tea Bašić Erceg, skladatelj Stanko Juzbašić, koreografkinja Silvia Marchig te suradnik redatelja Vid Balog.

P.R. / Foto: GDK Gavella promo


Krležina Leda premijerno u HNK


Tagged: , , , , , , ,