Krško: Slovenski i hrvatski umjetnici u hotelu Kunst

Od utorka, 14. svibnja do petka, 17. svibnja u gostionici i hotelu Kunst u Krškom gostovat će poznati slovenski i hrvatski umjetnici.
Slovenski akademski slikar Jože Marinč pozvao je umjetnike koji će unijeti boju i život u sobe i stvarati cijeli tjedan. Gostionica tako postaje radni studio otvoren za sve goste. Tijekom dnevnog posjeta gosti mogu promatrati nastanak djela renomiranih slovenskih i hrvatskih umjetnika.
U gostionici i hotelu Kunst odvijaju se razna događanja posvećena pojedinim umjetnicima. Jože Marinč, akademski slikar iz Kostanjevice, ovaj put ugošćuje slovenskog kolegu Maksimiljana Sternada-Milča i hrvatskog umjetnika Ivicu Propadala, koji svoja djela stvaraju pred gostima. Gosti koji vole slikarstvo imat će priliku promatrati nastajanje slika, ali i razgovarati sa slikarima te se upoznati s njihovim načinom i tehnikama stvaranja.
U četvrtak, 16. svibnja bit će organizirana radionica za sve ljubitelje crtanja Arty party, namijenjena druženju uz kušanje vina i fotografiranje. Cilj joj je približavanje slikarske umjetnosti uz pomoć mentora koji će sudionike radionice korak po korak voditi kroz slikarske tehnike, a slikat će se na temu – cvjetanja. Vina koja će biti predstavljena te večeri bit će isključivo odabrana iz vinorodnog područja Posavja.

Gosti će moći prošetati atelijerom gostionice Kunst i vidjeti kako nastaju djela gostujućih slovenskih i hrvatskih umjetnika te ljubitelja umjetnosti. Kroz tanjure će se umjetnost ispreplitati s okusima koje će pripremati njihovi kuhari. Na degustacijskom meniju predstavit će se jela od kopuna (mladog uškopljenog pijetla koji je već godinama specijalitet Kunstove kuće).‘Tjedan umjetnosti privlači brojne goste. Posebno raduje što događaj iz godine u godinu izaziva sve veći interes gostiju, ali i umjetnika koji žele sudjelovati u jednotjednom stvaralaštvu u gostionici Kunst. Gosti rado razgovaraju s umjetnicima, a ima i onih koji svoje radove ponesu kući. Umjetnicima to također puno znači jer ih se predstavlja u drugačijem svjetlu, a prije svega im se sviđa dinamika koju gostionica ima tijekom cijelog dana, pa tako vide i upoznaju mnoga lica. Njihovi radovi izloženi su tijekom cijele godine u prostoru hotela i gostionice, gdje ih gosti mogu i kupiti’, kaže Tjaša Kunst Kališnik, voditeljica marketinga hotela Kunst, jedinog u Sloveniji koji se kroz različite umjetničke žanrove povezao s umjetnicima i zajedno s njima kreirao jedinstvene hotelske sobe i događanja.

Hotel Kunst ima jedinstvene, unikatne sobe dizajnirane da odražavaju živote umjetnika koji dolaze iz slovenskog Posavja. Riječ je o akademskom slikaru Joži Marinču, pjevačici Nuši Derendi, redatelju Damjanu Kozoleu i glumcu Slavku Cerjaku.

‘Tematski dani i događanja koja se kod nas odvijaju tijekom cijele godine nisu odabrana slučajno, već smo željeli da dio naše priče postane umjetnik iz Posavja’, rekao je direktor hotela Nejc Kunst. ‘Odlučili smo se za sobe s pečatom umjetnika porijeklom s ovih prostora jer želimo našim gostima pružiti jedinstveno iskustvo. S obzirom da je naš hotel dio urbane sredine, odlučili smo svojim gostima ponuditi ugodan boravak u sobama jedinstvenog sadržaja. Naše prezime Kunst na njemačkom znači umjetnost. Odatle dolazi ideja. Odluka o povezivanju soba s umjetnošću bila je stoga laka. Zajedno s dizajnerom došli smo na ideju kako ugraditi umjetnost u prostorije kako bi bile živahne i inspirativne.’
 
Kopun
 
Kopun je mladi, mršavi, uškopljeni pijetao koji se namjenski uzgaja. Meso mu je sočno i ukusno, jer se masnoća (za razliku od piletine) ne nakuplja na jednom mjestu, već je mramorirana između mesnog tkiva. Kopuni iz gostionice Kunst uzgajaju se na imanju na kojem imaju dovoljno sunca i prostora za kretanje, a hrane se samo domaćom hranom.
Kvaliteta mesa kopuna u prošlosti je bila polazište za stvaranje mnogih jela, koja su po karakteru i značenju bila pretežno svečanog karaktera. Kopun oduševljava brojne gurmane iz Slovenije i inozemstva, a već je dugi niz godina kulinarski specijalitet njihove kuće.
Kopun ima važno mjesto u prehrambenim kulturama Slovenije i Europe. Već su stari Rimljani poznavali poslasticu pečenog kopuna premazanog medom. Na sličan način pripremao se u plemenitaškim dvorcima te za svečane prilike u samostanskim kuhinjama. U svakom slučaju, kopun je označavao obilje, pa je u povijesnom razvoju bio obilježje prehrane povlaštenih društvenih skupina. Sve do druge polovice 19. stoljeća bio je manje zastupljen u prehrani seljaka, a na blagdanskom stolu pojavio bi se samo u iznimnim slučajevima.
(Napisao: Janez Bogataj)

***
Hotel i gostionica Kunst

Obitelj Kunst sa svojom gostionicom i hotelom Kunst u Leskovcu pri Krškom prisutna je od 2015. godine. Treća generacija obitelji Kunst uključena je u upravljanje tvrtkom koja uspješno nastavlja obiteljsku tradiciju.
Gostionica Kunst poznata je po suradnji s lokalnim poljoprivrednim gospodarstvima jer im je prioritet svježa, sezonska hrana. Kod njih nećete čitati dugačke jelovnike jer jelovnici prate godišnja doba. Posebnost njihove kuće je krškopoljska svinja, jedina očuvana slovenska autohtona pasmina svinja koja potječe s Krškog polja. Gostionica Kunst i danas je znak kvalitete i gostoprimstva, što potvrđuju i priznanja Gostilne Slovenija, Gault&Millau, Falstaff, Slovenia Green i Teden restavracij.
Tvrtka Kunst ima bogatu tradiciju dugu 60 godina. Počeci gostionice Kunst sežu u Kozjansku, u idilično selo Bistrica pri Sotli, u gostionicu Šempeter, gdje su majka Tončka i otac Feliks otvorili ugostiteljski obrt, a nastavio sin Srečko Kunst sa suprugom Bredom. Počeci njihova rada sežu u 1966. godinu.
 
FAMA / Foto: Nikola Zoko, Kunst i privatna arhiva
Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,