Kultura dijaloga s Tvrtkom Jakovinom

Društvo ‘Povijest izvan mitova’ organizira tribinu ‘Kultura dijaloga’ s temom ‘Trenuci katarze – prijelomni događaji XX. stoljeća’.
Tvrtko Jakovina-Trenuci katarze Održat će se u srijedu 16. travnja u 17 sati, u dvorani Saveza antifašističkih boraca i antifašista u Zagrebu. Gost tribine je Tvrtko Jakovina, autor istoimene knjige, a voditelj je Tomislav Badovinac.

Dvadeseto stoljeće, u kojem se isprepleću neviđeni tehnološki napredak i najveći svjetski sukobi, bez sumnje je najdramatičnija, najkrvavija dionica svjetske povijesti. ‘Trenuci katarze: prijelomni događaji XX. stoljeća’ daju kratak pregled političke povijesti prošloga stoljeća. Od Velikoga rata do pada Berlinskoga zida, Tvrtko Jakovina iznimno plastično i živo opisuje ključne trenutke svjetskih događanja te ulogu Hrvatske i Jugoslavije u njima.

Tvrtko JakovinaTvrtko Jakovina izvanredni je profesor svjetske povijesti 20. stoljeća i povijesti Hladnog rata na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autor je knjiga ‘Socijalizam na američkoj pšenici’ (2002.), ‘Američki komunistički saveznik. Hrvati, Titova Jugoslavija i SAD 1945.–1955.’ (2003.), ‘Treća strana Hladnog rata’ (2011.) i ‘Trenuci katarze’ (2013.) te niza članaka, prije svega o vanjskoj politici Titove Jugoslavije i hrvatskoj povijesti 20. stoljeća. Voditelj je znanstvenog projekta ‘Hrvatska u socijalistickoj Jugoslaviji’. Jakovina je studirao na Sveučilištu u Zagrebu te magistrirao na Katholieke Universiteit Leuven u Belgiji. Studirao je i na University of Kansas, Lawrence te bio Fulbright Visiting Researcher na Georgetown University u Washingtonu i Visiting Fellow na London School of Economics and Social Sciences. Od 2010. Jakovina je član Savjeta za vanjsku politiku i međunarodne odnose predsjednika Ive Josipovica. Potpredsjednik je Hrvatskog društva Fulbrightovaca, član Nadzornog odbora Hrvatsko-američkog društva, član Skupštine Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo, potpredsjednik Društva za hrvatsku povjesnicu i član uredništva triju znanstvenih časopisa, Historijskog zbornika, Radova i Prošlosti u nastavi.

Fraktura

Tagged: , , , , , , , ,