Kvartet Papandopulo okončao 4. MAGfestival

Sjajnim koncertom Kvarteta Papandopulo završen je 4. MAGfestival, festival komorne glazbe u Splitu.

Kvartet Papandopulo - 4. MagfestivalKvartet Papandopulo, kojeg čine Nikola Fabijanić (sopran saksofon), Gordan Tudor (alt saksofon), Goran Jurković (tenor saksofon) i  Tomislav Žužak (bariton saksofon), prezentirali su iznimno široku paletu osjećaja i emocija kroz izvedbu, kako samostalnih kratkih komada, tako i cikličnih djela i oduševili prepunu dvoranu. Mladi glazbenici izlazili su čak tri puta na bis.

Već četvrtu godinu skupina entuzijasta iz Udruge MAG i Muzeja grada Splita organizira MAGfestival komorne glazbe, čiji značaj i kvaliteta raste iz godine u godinu, o čemu svjedoči i sve duža lista institucija koje podržavaju ovaj festival. Početna ideja MAG-ovaca se iz godine u godinu profilira u glazbeni festival s nacionalnim značajem kojeg pohode vrsni glazbenici. Također, ove godine je festival pratio rekordan broj gledatelja, što pokazuje da je riječ o festivalu koji je zanimljiv i široj javnosti.

Kvartet PapandopuloMAGfestival je ove godine, osim vrsnih domaćih komornih sastava, po prvi puta gostio glazbeni ansambl iz inozemstva – Gudački kvartet HIP4tet. Simbolično da ove godine, kada je Hrvatska pristupila EU, gostujući kvartet dolazi iz različitih zemalja EU, a svojim djelovanjem pokazuju koliko toga zajedničkoga ima kod mladih ljudi željnih glazbene komunikacije. Muzej grada Splita svoju ulogu suvremenog muzejskog prostora realizira i kroz organizaciju ovakvih kulturnih projekata koji ujedinjuju različite umjetničke izričaje, a posjetitelju omogućuju jedinstveni kulturni doživljaj. Intimni prostor gotičke dvorane Papalićeve palače, prema svojoj izvornoj namjeni, mjesto je okupljanja i ugodnog boravljenja uz zvuke komorne glazbe.

Festival je otvoren izvrsnim koncertom Zagrebačkog puhačkog trija koji je izveo skladbe Bacha, Mozarta, Tansmana, Leclaira, Ruždjaka i Jelaske. “Odabrani program i besprijekorna, vrlo nadahnuta izvedba zrcalila je visoke dosege međunarodno uglednog ansambla”,opisala je kritičarka Alajbeg njihovu ovogodišnju izvedbu. Festival je nastavljen koncertom Gudačkog kvarteta HIP4tet i Josipa Dragnića (gitara) koji su na programu nazvanim Europska klasika na izvorni način, odsvirali skladbe Seint-Georgesa, Beethovena, Haydna i Boccherinija. Kritičarka Karmen Širović ustvrdila je da je kvartet “svirkom pokazao energiju, muzikalnost, dobru komunikaciju među članovima ansambla te mogućnost prezentacije širokog dinamičkog raspona”.

Treća koncertna večer donijela je nastup Hrvatskog gudačkog kvarteta i oboistice Katarine Grubić koji su izveli skladbe B. Brittena, A.Borodina i M. Ravela. Sjajne mlade umjetnike kritičarka Slobodne Dalmacije Tatjana Alajbeg opisala je ovim riječima: ‘Tako mladi, a izvrsni! – ushit je koji se prolamao iz srca slušatelja tijekom i na kraju trećeg koncerta MAGfestivala’. ‘Večer hrvatskih skladatelja’ je bio četvrti koncert na festivalu na kojem su Mandolinski sastav Da Capo, Splitski gitaristički kvartet i Kvartet flauta Image odali priznanje hrvatskim skladateljima izvodeći skladbe  Luke Sorkočevića i Frana Lhotke, ali i naših suvremenika  Vlade Sunka, Tomislava Kalebića  i Gordana Tudora. Sva tri kvarteta pokazala su se vrlo talentiranima i na prekrasan način skrenula pažnju na važnost djela hrvatskih skladatelja.

‘Ujedinila nas je želja za zajedničkim sviranjem, koja bi pojedincu omogućila što veću slobodu izražaja, ali bi istodobno i njegovala ljudske vrline suživota, komunikacije, uzajamne pomoći. Jedina vrsta muziciranja koja može zadovoljiti te potrebe je komorna glazba. Stoga dajemo sve od sebe da to razmišljanje i plodove njegovog učinka prezentiramo široj javnosti. Također nastojimo dokazati da komorna glazba može biti raznovrsna, zanimljiva svakom slušatelju i izraziti različite osjećaje i prizore: pitoreskni krajolici (Borodin), svakodnevni prizori mizanscene (Sunko, Papandopulo, Leclair), svjetonazorne ideje (Beethoven, Britten), pa čak i strukturalne elemente postmodernizma (Tudor, Đurović). Nadamo se da će taj poticaj probuditi u glazbenicima još veću želju za zajedničkim sviranjem i stvaranjem u njihovom budućem glazbenom životu, a MAGfestival će nastojati tu praksu njegovati i ubuduće’, zaključili su organizatori festivala.

MAGfestival

Foto: Zlatko Sunko

Tagged: , , , , , , ,