Lastovo: Tribute to Boško Petrović

Dok kolone na rivi u uvali Mihajla nagrizaju sol i zub vremena, organizatori festivala Lastovo – Otok Glazbe 17 godina od prvog izdanja ove glazbene manifestacije čuvaju uspomenu na velikana jazza zaslužnog za njegove prve korake. Tako će prva večer festivala biti održana u čast jazz legendi, pokojnom vibrafonistu i skladatelju Bošku Petroviću.Lastovo – Otok Glazbe glazbeni je događaj dugogodišnje tradicije koji na jednom mjestu spaja nezaboravnu ljetnu priču i višednevni bijeg iz urbane i radne sredine. Opojno sunce, more, vino i glazba, neposredne su impresije otoka u koje se davnih dana zaljubila i jazz legenda Boško Petrović. Dokaz Boškova umjetničkog genija jest činjenica da nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pa je tako svojim umjetničkim i organizacijskim umijećem uspio otkriti Lastovo mnogim kolegama glazbenicima koji su kroz godine dolazili svirati na otok.

Glazbeni duh otoka Lastova probudili su Boško i njegov sin Kolja Petrović 2000. godine kada su Općina Lastovo i Jazzette production organizirali prvi višednevni glazbeni jazz festival na otoku Lastovu, a prvi dan festivala Lastovo – Otok glazbe obilježio je nastup Sympa Jazz Banda u sastavu Boško Petrović (vibrafon), Matija Dedić (klavir), Elvis Stanić (gitara), Renato Švorinić (bas gitara), Jadran Dučić Čićo (bubnjevi), Csaba Deseo (violina) i George Makinto (flauta).

Ove godine prva večer festivala bit će održana u čast Bošku Petroviću gostujućom večeri Max Klub Jazz Festivala iz Velenja, najveće i najvažnije slovenske jazz manifestacije koja također svoje prve korake duguje ovom autoritetu europskog glazbenog svijeta.

O poveznici dvaju festivala govori nam umjetnički direktor Marko Kolšek: ‘Prva večer festivala Lastovo Otok Glazbe 2017 pod nazivom ‘Max Klub Jazz Festival Night – tribute to Boško Petrović’ nametnula se sama pri osmišljavanju programa festivala, jer poveznica dvaju festivala je upravo Boško Petrović. Upravo s njim u
suradnji započeo je razvoj koncertnih jazz događaja u Velenju davne 1999 .godine kada počinje razvoj Max Klub Jazz Festivala. Nakon toga uslijedila je i ‘Max Klub Jazz Klinika’ s radionicama za mlade glazbenike, gdje su kao sudionici i učenici dolazili i neki od izvođača naše prve festivalske večeri. Pod mentorstvom Boška i ostalih vrhunskih jazz glazbenika započeli su svoje, sada već svjetski poznate, glazbene karijere.

Danas je programski voditelj i Max Klub Jazz Festivala i Kreativne Jazz Klinike Velenje – Jure Pukl čiji Jure Pukl Group zajedno sa gošćom Melissom Aldanom otvara festival 1. kolovoza. Zanimljiva je činjenica da Vid Jamnik iz Vid Jamnik Trija koji s gošćom Ajdom Stinom Turek također svira u čast Boška Petrovića, upravo pod njegovim mentorstvom započeo svirati vibrafon još kao desetogodišnji dječak.

P. M.


Lastovo – Otok glazbe: Povratak dalmatinskog Woodstocka


Tagged: , , , , , , , ,