Lauren Beukes: Djevojke koje sjaje

U našoj rubrici Bookmark objavljujemo književne osvrte Damira Vujnovca na domaće i strane naslove. Za ovaj ponedjeljak odabrao je roman Lauren Beukes ‘Djevojke koje sjaje’ (Profil knjiga, 2013.).

‘Izravno nekoga probosti Harperu se uvijek činilo osobnije od metka.’

Damir Vujnovac 2Reći ću odmah, na početku umjesto na kraju, ovo je jeziv i vrlo dobro napisan roman!

Zlokobne se slutnje rađaju s početkom čitanja, iako nas ništa ne može dovoljno dobro pripremiti na sva ta ubojstva, na bolesni um serijskog ubojice u koji nas Lauren Beukes  nepogrešivo uvodi.

Chicago dvadesetog stoljeća u ovom je romanu sve osim grada u koji bismo poželjeli doći na odmor, on je težak, opor, mračan i ljepljiv. Ljepljiv je od krvi kojom Harper Curtis natapa tristotinjak stranica vremenskih skokova.

Opisi detalja brzo i lako stvaraju dojam poznavanja situacije i krajolika, dok se upoznavanje s junacima romana razvija kroz priču do samog konca. Svu silu likova koji obilježavaju knjigu upoznajemo također dobro, no pamtit ćemo ih samo kao žrtve, s manje ili više upečatljivim pričama i sudbinama – ali ipak, žrtve.

Djevojke koje sjajePriče paralelno teku i preskaču nekoliko desetaka godina samo jednim prolaskom kroz vrata te traže punu koncentraciju čitatelja koji biva nagrađen novim napetostima i slagalicom koju popunjava uz autoričinu pomoć.

Vješto opisane scene ubojstava pogađaju ravno u želudac koji se grči, kožu koja se ježi i tijelo čitatelja drhti okrećući stranice u iščekivanju raspleta. No, dok čitamo o ubojstvu jedne žrtve, autorica nas već priprema za novu priču, novu žrtvu i taj nam željeni rasplet izmiče do velikog krvavog finala.

Odlično pripremljena za temu kojom se ovdje bavi, autorica je mnogo truda uložila u uspješno stapanje povijesnih ili geografskih činjenica s fikcijom, prošaravši priču tragovima pjesama Janis Joplin koje odzvanjaju u ušima tijekom čitanja.

Ovo je knjiga koja je puno šira od mogućeg žanrovskog svrstavanja u SF, triler ili krimić. Ona (usput) daje i kompleksnu sliku karaktera, situacija i vremena u kojima se radnja događa.

‘Nema veze što se to dogodilo u prošlosti jer se poput origamija preklapa u sadašnjost.’

Pročitajte još: Katherine Jenkins: Pouke redovnika za kojega sam se udala , Nicholas Sparks: Bilježnica , Južnoafrička spisateljica Lauren Beukes u Hrvatskoj , Intervju: Lauren Beukes

Tagged: , , , , , , , , , ,