Lažljivi život odraslih: Novi roman Elene Ferrante

‘Lažljivi život odraslih’, novi roman Elene Ferrante, ujedno i njezin prvi roman nakon tetralogije ‘Genijalna prijateljica’, u Hrvatskoj izlazi 1. rujna u prijevodu Ane Badurine i izdanju Profila.Ova fascinantna, moćna priča o odrastanju, bez ikakve sumnje jedna od najiščekivanijih knjiga godine, istog će datuma biti objavljena u više od 25 zemalja svijeta, a Netflix je već kupio prava za ekranizaciju.

Romani Elene Ferrante dosad su prodani u milijunima primjeraka diljem svijeta, objavljuju se u više od 40 zemalja, a samo u Hrvatskoj prodani su u 45.000 primjeraka. Serijal ‘Genijalna prijateljica’, čiji je prvi nastavak objavljen u studenom 2016., od svojeg je izlaska među najprodavanijim knjigama u Hrvatskoj što ga čini i izdavačkim fenomenom.

‘Lažljivi život odraslih’ zasad je objavljen u Italiji i Francuskoj, popraćen kritičarskim panegiricima. U obje zemlje odmah je po objavljivanju postao bestseler, a sam izlazak obilježile su slike redova ispred knjižara. Sjajne kritike romana ovih dana izlaze i u medijima na engleskom govornom području.

Sudeći po golemom interesu hrvatskih čitatelja i rekordnom broju prednarudžbi – u iznimno kratkom roku pretprodaje naručeno je više od 300 primjeraka – ‘Lažljivi život odraslih’ mogao bi ponoviti golemi uspjeh ‘Genijalne prijateljice’, jednog od najvećih književnih hitova zadnjeg desetljeća.

Radnja ‘Lažljivog života odraslih’ smještena je u Napulj ranih 1990-ih godina. Giovanna je jedinica u obitelji situiranih srednjoškolskih profesora. Djevojčica koja ulazi u pubertet i koja se mijenja, a njezino lijepo lice, barem kako misli njezin otac, postaje ružno, nalik na ono njezine tete Vittorije. Mijenja li se Giovanna doista? Pretvara li se u svoju tetu, ženu koju jedva poznaje, ali koju njezini majka i otac očito preziru? Postoji li negdje zrcalo u kojem može vidjeti kakva je doista? Giovanna traga za odgovorima u bogatom i siromašnom Napulju prelazeći nevidljive, ali teško propusne granice…

Elena Ferrante umjetničko je ime talijanske spisateljice čiji identitet nije poznat javnosti jer ga taji još od 1992. i objave svojeg prvog romana ‘Mučna ljubav’. O tome tko stoji iza pseudonima, ne zna se mnogo, ali ono što je sigurno jest da je riječ o osobi koju vodeći svjetski kritičari i teoretičari smatraju jednim od najvažnijih imena suvremene svjetske književnosti.

Na hrvatskom su dosad objavljeni prijevodi njezinih romana ‘Dani zaborava’ i ‘Mučna ljubav’ te tetralogije koju čine romani: ‘Genijalna prijateljica’, ‘Priča o novom prezimenu’, ‘Priča o onima koji bježe i onima koji ostaju’ te ‘Priča o izgubljenoj djevojčici’, a koja joj je donijela svjetsku slavu. Po serijalu ‘Genijalna prijateljica’ snimljena je i serija u produkciji HBO-a.

P. R.


Tagged: , , , , , , ,