Lero pobjednik Amadeoff festivala

Predstava studentskog kazališta Lero  iz Dubrovnika ‘Mjesečina za Lady Macbeth’ Milana Milišića proglašena je, po odluci žirija u sastavu Marina Petković, Višnja Rogošić i Dean Krivačić, najboljom na 3. međunarodnom Amadeoff festivalu koji je održan na zagrebačkoj Sceni Amadeo.

Mjesečina za Lady Macbeth - LeroNa ovogodišnjem Amadeoff  festivalu, koji je platforma Klupske kazališno-glazbene scene Amadeo, posvećene neovisnom, studentskom, alternativnom i amaterskom kazalištu, uz predstave iz Zagreba i Dubrovnika, sudjelovale su grupe iz Mostara i Beograda.

‘Vodeći se parametrima cjelovitosti, dosljednosti, izražajnosti, izvornosti i aktualnosti scenskoga ostvarenja, žiri Amadeoff festivala odlučio je glavnu nagradu dodijeliti predstavi Mjesečina za Lady Macbeth Studentskoga teatra Lero iz Dubrovnika. Djelo se u svome verbalnome aspektu oslanja na vizionarske tekstove dubrovačkoga književnika Milana Milišića koji predviđaju tešku svakodnevicu Dubrovnika kao grada pod teretom svoje velike povijesti i svoje turističke sadašnjosti, dok se mizanscenom nastavlja na prepoznatljivo lerovsko kazalište slika – istovremeno meditativno i opojno. Stoga posve neobičnom spregom, uvodeći ponovo govor u upečatljive nijeme okvire Lerove pozornice, odiše uvjerljivom harmonijom mediteranskoga podneblja, njegovom poetičnom strpljivošću, ali i nesalomljivom snagom građana koji daju identitet svome gradu. Uvjerljivost izgovorenoga izvrsno je podržana dinamičnom dramaturgijom koja gledatelju ne dopušta puki zanos, već ga kontinuirano vraća u sadašnjost, dok postojanost i raspon glumačkoga izraza impresioniraju svojim dometom. Mjesečina za Lady Macbeth ima snagu sunčeva svjetla’ – stoji u obrazloženju žirija.

Amadeo

Tagged: , , , , , , ,