Ljeto u MSU: Pankrti

Četvrtu sezonu Ljeta u zagrebačkom MSU (Muzeju suvremene umjetnosti) otvaraju se u znaku punka. U subotu, 10. lipnja na krovu muzeja koncertom Pankrta, legendi punka, koji ove godine slave 40. obljetnicu postojanja.Ljubljanska grupa bila je jedna od prvih u istočnoj Europi i jedna od najutjecajnijih punk grupa jugoslavenskog novog vala. S provokativnim i žestokim filozofsko-sociološkim komentarima Gregora Tomca, ideologa grupe i danas doktora sociologije, te Petra Lovšina, autora najvećeg broja tekstova, Pankrti su ostavili neizbrisiv trag, a njihova glazba bila je prava revolucija.

Pankrti (u prijevodu – kopilad) već su svojim prvim koncertom u ljubljanskoj gimnaziji u Mostama zaradili epitet ‘skandalozni’. Uz nekoliko vlastitih stvari, svirali su uglavnom slovenske prepjeve Sex Pistolsa, Clasha, Dead Boysa i New York Dollsa, svojih tadašnjih idola. Nakon prvog koncerta, za koji je bend tada mislio da će im ujedno biti i posljednji, svirke u gimnaziji u Mostama bile su zabranjene idućih 10 godina. No Pankrtima otad ništa nije moglo stati na put – bili dio svjetskog punk pokreta kojeg se nije moglo zaustaviti ni obuzdati.

Prije točno 40 godina, na otvorenju izložbe Mirka Ilića u zagrebačkom SC-u 1977., zapanjivši publiku, koja dotad nije vidjela ništa slično, održali su legendarni koncert koji je označio prekretnicu u jugoslavenskom rocku. Nakon brojnih nastupa i nekih promjena postava 1980. izdaju i prvu ploču ‘Dolgcajt’ (Dosada), koji je sadržavao klasike poput ‘Lepi in prazni’, ‘Jest sem na liniji’ i ‘Računite z nami’. ‘Dolgcajt’ su kritičari prozvali albumom godine te je postao jedan od ključnih albuma ne samo slovenskog, već i jugoslavenskog rocka. Nakon pet albuma i deset godina djelovanja, tijekom kojih su Pankrti ostvarili sve što se moglo ostvariti na prostoru bivše Jugoslavije, posljednji koncert održali su 1987. u ljubljanskoj Hali Tivoli. Gotovo deset godina nakon, 1996. okupljaju se kako bi nastupili kao predgrupa Sex Pistolsima na njihovu ljubljanskom koncertu, a ove godine, u punom i originalnom sastavu, s publikom na krovu MSU-a proslavit će 40 godina pokreta koji je do temelja uzdrmao i promijenio svijet.

Ljeto u MSU u svom četvrtom izdanju predstavlja nesvakidašnju kombinaciju najuzbudljivijeg od glazbe, suvremene umjetnosti i filma, a uz brojne posebnosti i iznenađenja, bogati multimedijalni program ove će godine premijerno uključivati i umjetničke performanse. Tako će koncertu Pankrta prethoditi performans Brace Dimitrijevića, jednog od pionira konceptualne umjetnosti u svijetu, koji je za prigodu otvorenja nove sezone Ljeta u MSU pripremio poseban rad. Umjetnik će, koristeći mogućnosti tehnologije kao alate komunikacije i interakcije s publikom, na inicijativu zagrebačke publike, prepričavati i otkriti do sada nepoznate anegdote iz vlastitog života koje su vezane uz neke od najrelevantnijih predstavnika svjetske suvremene umjetnosti i pop kulture.

J. G.

Tagged: , , , , , , , ,