Ljevak: Putnik s lažnim pasošem Zdravka Zime

Naklada Ljevak predstavit će knjigu ‘Putnik s lažnim pasošem’ Zdravka Zime u utorak, 28. veljače u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, u Zagrebu.
O knjizi će, uz autora, razgovarati Jagna Pogačnik, Tomislav Brlek i urednik Nenad Rizvanović.

Strukturom i prezentiranim imenima knjiga Zdravka Zime ‘Putnik s lažnim pasošem’ funkcionira kao svojevrsni nastavak njegovih ‘Ekstraeseja’. Neki autori, ponajprije Krleža, Matoš, Kocbek i Kiš, fungiraju kao lajtmotivi, otvarajući ili zatvarajući krug njegovih kritičarskih i esejističkih opservacija. Od analize Krležina gotovo nepoznatog i desetljećima zatajenog teksta ‘Brašančevo u Dubrovniku’, od opetovanog čitanja Andrićeve ‘Proklete avlije’ i apostrofiranja eseja ‘Razgovor s Gojom’, od Gustava Matosa de Sequeire, pisca koji djeluje kao Matošev portugalski blizanac, ovjeren serijom biografskih jukstapozicija koje zvuče poput prvorazredne senzacije, od Ujevićeve sudbine kanalizirane u sudbonosnu ili, točnije, epohalnu lirozofiju, do autora i autoriteta kao što su Kiš i Kocbek, od Bore Ćosića, Kovača i Gotovca do Josepha Rotha, Joycea i McCanna, Zima kopa po slojevima u kojima je sloboda prvi i posljednji atribut.

Zdravko Zima rođen je 1948. godine u Malinskoj na otoku Krku. Na zagrebačkom Filozofskom fakultetu završio je studij Jugoslavenskih jezika i književnosti te apsolvirao studij sociologije.

Književne kritike, komentare, eseje, feljtone, dnevničke i druge tekstove objavljivao je u najvažnijim listovima i časopisima u Hrvatskoj (Omladinski tjednik, Studentski list, Vjesnik, Jutarnji list, Slobodna Dalmacija, Feral Tribune, Novi list, Vijenac, Forum, Republika, Quorum, Mogućnosti, Rival, Lettre International, The Bridge).

Bio je urednik i kolumnist tjednika Danas, urednik časopisa Bridge, Lettre International i Cicero, a godine 1995. radio je kao savjetnik za izdavaštvo u Ministarstvu kulture. Od 2000. do 2013. djelovao je kao freelancer i stalni suradnik riječkog Novog lista.

U ožujku 2020. godine imenovan je posebnim savjetnikom za kulturu predsjednika Zorana Milanovića.

L. N. /Foto: Ljevak


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,