Lošinjski Apoksiomen u British Museumu

Povodom izložbe Apoksiomena u British Museumu u Londonu, Mali Lošinj se predstavio na jednodnevnoj stručnoj konferenciji pod nazivom ‘Study day: The Athlete of Croatia: a bronze youth from the sea’.ApoksiomenKonferencija je bila posvećena Apoksiomenu s naglaskom na pronalazak, restauraciju, očuvanje te povijesno i umjetničko značenje ove brončane statue, koja datira u 2.-1. st. pr. Kr., a koja je izronjena 1999. godine iz podmorja Lošinja.

O Lošinju – otoku vitalnosti i zdravlja, značaju kipa za otok, kulturnu baštinu i turizam govorila je direktorica tamošnje turističke zajednice Đurđica Šimičić, a prisutni su bili malološinjska zamjenica gradonačelnika Ana Kučić; član uprave Jadranke d.d. Goran Filipović; direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov; savjetnica TZ Kvarnera Renata Vincek te direktor predstavništva  HTZ-a u Londonu Tonko Rilović. Tijekom konferencije kroz zajednički promotivni video predstavljeni su regija Kvarner i Hrvatska.

Konferenciju je započela viša konzervatorica Iskra Karniš Vidović iz Hrvatskog konzervatorskog zavoda u Zagrebu, a hrvatski i britanski stručnjaci predstavili su značaj podvodne arheologije u kontekstu pronalaska Apoksiomena, procesa restauracije i očuvanja skulpture. O tome su govorili Peter B. Campbell sa Sveučilišta Southampton, Ian Jenkis, Judith Swaddling, Ross Thomas, Michael Fischer, Marilyn Hockey, Fleur Shearman, Peter Higgs iz British Museuma. Arhitekt Saša Randić predstavio je projekt novoizgrađenog muzeja Apoksiomena u Palači Kvarner u Malom Lošinju, a završnu riječ je imao veleposlanik u Londonu, Ivan Grdešić.

Stručni skup je organizirao British Museum u suradnji s Ministarstvom kulture, Hrvatskim restauratorskim zavodom u Zagrebu i uz podršku hrvatskog veleposlanstva u Londonu.

‘Izuzetno smo ponosni što je cjelokupna stručna javnost u svojim predavanjima istaknula Apoksiomena kao skulpturu posebnog značaja među svim ostalim statuama antičkog doba. Na skupu je pored predstavljanja arhitekture i koncepta budućeg muzeja, ujedno potvrđen mjesec prosinac kao termin službenog otvorenja muzeja u Malom Lošinju od strane Iskre Karniš Vidović ispred HRZ-a. Publika je s oduševljenjenm prihvatila i prezentaciju Lošinja te pohvalila koncpet integracije u turizam i našu svakodnevicu’, izjavila je Ana Kučić, zamjenica gradonačelnika Malog Lošinja.

Ponos i bogatstvo kulturne baštine Lošinja – kip Apoksiomena visok 192 cm, izronjen 1999. u neposrednoj blizini otoka Lošinja, izložen je u British Museumu, u sklopu izložbe ‘Definiranje ljepote’ koja se bavi tijelom u antičkoj grčkoj umjetnosti. Izložba, koja se u Sainsbury Exhibition Gallery British Museuma može razgledati do 5. srpnja, a prikazuje načine eksperimentiranja s prikazom ljudskog tijela u antičkoj grčkoj skulpturi tijekom dva tisućljeća.

Info o Apoksiomenu:
– nalazište: podmorje otoka Lošinja (ili kod otočića Vele Orjule)
– datacija: 2-1. st. pr. Krista, helenistička kopija kipa iz 4. st. ili – 2-1. st. pr. Krista, helenistička kopija kipa iz polovice 4. st.
– autor: nepoznat
– značenje riječi apoksiomen: atlet ili preciznije: atlet koji čisti svoje tijelo strugaljkom prikazan u trenutku kada čisti strugaljku (nije sačuvana, ali je motiv poznat).

V. L.

Tagged: , , , , , ,