Ludwig Bauer: Toranj kiselih jabuka

Predstavljanje novog romana Ludwiga Bauera ‘Toranj kiselih jabuka’ večeras je (utorak 4. veljače u 19 sati) u Knjižnici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu. O romanu će, uz autora, govoriti Julijana Matanović, Lidija Dujić i Seid Serdarević.Toranj kiselih jabuka OVITAK.indd‘Toranj kiselih jabuka’ od svih se dosadašnjih Bauerovih knjiga razlikuje po tome što je pripovjedačevo ja autobiografsko. U ‘Tornju kiselih jabuka’, malom remek djelu Ludwiga Bauera, upoznajemo moćnog i snažnoga pripovjedača koji kroz vlastitu sudbinu i sudbinu svoje obitelji ispisuje upečatljivu sliku života u drugoj polovini dvadesetoga stoljeća.

Glavni junak romana odrasta i sazrijeva u turbulentnim vremenima, u doba stalnih promjena, u kojima se i on mijenja od znatiželjnog i zaigranog dječaka preko nabusitog mladića, inteligentnog studenta i čovjeka u potrazi za srećom u inozemstvu do ozbiljnog supruga, prolazeći raznim gradovima: Vukovarom, Siskom, Makarskom, Zagrebom, Parizom, Bratislavom, Pragom…

Baš kad smo počeli govoriti o tome kako je autobiografska proza u hrvatskoj književnosti stvar prošlih desetljeća, eto ovog Bauerovog naslova koji je formom i sadržajem zapravo najbliži tome žanru. (…) Bauer na neki način rekapitulira vlastito djetinjstvo i mladost, kao i godine koje su prethodile njegovom književnom putu.
Jagna Pogačnik, Jutarnji list

Vrstan i dokazan romansijer par excellence s istančanim sluhom (i okom!) za unutrašnje zapretene vibracije čovjekova bivstvovanja.
Ljerka Car Matutinović, Vijenac

Pisac koji apsolutno ignorira suvremene književne trendove, koji piše zgusnutom, zahtjevnom rečenicom izbrušenog stila i koji se uporno vraća nekim naoko prevladanim temama poput identiteta, nepripadanja i povijesti dvadesetog stoljeća u njenoj regionalnoj konfiguraciji.
Matko Vladanović, Moderna vremena Info

Fraktura

Pročitajte još: Fraktura: Novi naslovi na Interliberu

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,