Luko Paljetak: Pjesnikov Gold Collection

Croatia Records objavio je dvostruki CD ‘Gold Collection’ na kojem se nalazi 38 poznatih pjesama koje je napisao i skladao maestro Luko Paljetak.
Luko PaljetakMeđu najznačajnijim pjesmama na izdanju izdvajaju se legendarna ‘U svakom slučaju te volim’ u izvedbi Ibrice Jusića, ‘Na Stradunu’ Tereze Kesovije, ‘Poziv na ples’ Frane Lasića, zatim Pattierina ‘To je zemlja gdje smo rasli’, ‘Noina Arka’ Hrvoja Hegedušića te Arsenova ‘Gosparu Šišmundu (Šegrtujući), ali i mnoge druge u koje je Luko utkao svoj pjesnički talent.

I sam pjesnik na izdanju izvodi nekoliko recitacija – ‘Proljeće u samostanu’, ‘Cvijeti Zuzorić’, ‘Svi lažu’ i ‘Upute kako se gradi kula od karata’ koje zaokružuju njegov izvanredan umjetnički opus. Pjesme za ‘Gold Collection’ odabrao je upravo gospar Luko, uz srdačnu pomoć Darka Matičevića čijih je sedam skladbi također pronašlo svoje mjesto na ovome izdanju.

‘Glazbeni odaziv Lukovoj poeziji okupio je elitu domaće glazbene scene, pretežno skladatelja i pjevača iz sredozemnog kruga, a u nemimoilaznoj mjeri baš i iz samog Grada. Doista, u rasponima od Arsena Dedića i Tereze Kesovije, preko Hrvoja Hegedušića i Ibrice Jusića, pa do Iva Pattiere i Draka Matičevića veliki je broj onih koji su osjetili potrebu da se druže s Lukovim pjesmama i tako oduže bliskoj im i neophodnoj poeziji. A taj je broj još mnogo veći kad pridodamo sudionike kolektivnih, grupnih izvedbi, od ‘Dubrovačkih trubadura’, preko klape ‘Maestral’, pa do Ansambla ‘Linđo’. Konačno, uz pojedinačne glazbene doprinose Dubravke Jusić, Zvonka Spišića i Frana Lasića, oglašava se i sam autor kao kazivač duboko prožet sintezijskim iskustvima. I iz ove inicijative Luko Paljetak izlazi u svoj širini i dubini svoje poetske imaginacije’, istaknuo je Tonko Maroević u tekstu ‘Slavlje zvuka u čast Luka’ koji se nalazi u knjižici izdanja.

Luko Paljetak, pjesnik, prozaist, dramski pisac, esejist, prevoditelj, pisac za djecu, redatelj i urednik rođen je u Dubrovniku 19. kolovoza 1943. Učiteljsku školu i dva semestra Pedagoške akademije završio je u Dubrovniku. Diplomirao je 1968. kroatistiku te engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zadru. Disertacijom o književnom djelu Ante Cettinea doktorirao je 1992. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Nakon studija radio je kao redatelj i dramaturg u kazalištu lutaka Zadar, a zatim kao asistent na Filozofskom fakultetu (1972.-1978.). Redoviti je član HAZU od 1997., dopisni član Slovenske akademije znanosti in umetnosti (2003.), prvi inozemni član ruske Akademije ruske književnosti (2013.), te član Slavenske akademije sa sjedištem u Varni (2015.). Živi u Dubrovniku. Autor je velikog broja pjesničkih zbirki, triju romana, dramskih i proznih tekstova, slikovnica za djecu, knjiga studija, ogleda i feljtona, likovnih monografija, antologija, te vrsnih prijevoda djela svjetske književnosti. U slobodno se vrijeme bavi slikarstvom. Luko Paljetak dobitnik je mnogih književnih nagrada, među kojima i Nagrade Vladimir Nazor za životno djelo (2013.), te Puškinove medalje za istaknuti umjetnički doprinos suvremenoj europskoj kulturi (2013.).

C. R.

Tagged: , , , , , , , ,