Lumen: Top 10 noviteta na Interliberu

Lumen na sajmu knjiga Interliber u Zagrebu predstavlja velik broj zanimljivih i vrijednih izdanja.

  1. Joanne FarrowSlužbena Harry Potter kuharica – Čarobna predjela, magična glavna jela, očaravajuće slastice i čudesni napitci, drugi dio

  2. Myeongseok Kang: Beyond the Story – Kronika – Deset godina BTS-a

  3. J. R. R. Tolkien: Pad Númenora 

  4. J. R. R. Tolkien: Pisma Djeda Božićnjaka 

  5. George R. R. Martin: Ledeni zmaj

  6. Margaret Atwood: U nebranu grožđu 

  7. Stephen King: Potpaljivačica

  8. Stephen King i Peter Straub: Talisman

  9. Douglas Adams: Doviđenja, i hvala na svim ribama; Uglavnom bezopasni 

  10. J. R. R. Tolkien: Hurinova djeca 

Među njima izdvajamo dvije publicističke poslastice: drugi dio Službene Harry Potter kuharice – Čarobna predjela, magična glavna jela, očaravajuće slastice i čudesni napitci i prvu službenu monografiju popularnoga južnokorejskog boy banda koji je poharao svjetske top ljestvice najpopularnijih pjesama Beyond the Story – Kronika – Deset godina BTS-a.

Prvi put na hrvatskome jeziku izlazi Pad Númenora, djelo velikoga J. R. R. Tolkiena u kojemu je njegov sin Christopher Tolkien 2022. okupio priče o mračnome Drugom dobu Međuzemlja. Među prijevodima knjiga iz suvremene svjetske produkcije ističe se nova zbirka priča U nebranu grožđu Margaret Atwood, u kojoj nagrađivana autorica Sluškinjine priče prodire u dubinu i složenost ljudskih odnosa.

Svim ljubiteljima Georgea R. R. Martina, ali i onima koji će to tek postati, namijenjeno je novo, raskošno ilustrirano izdanje priče Ledeni zmaj kojom je veliki pisac fantasyja 1980. najavio svoj veličanstveni serijal Pjesma Leda i Vatre, prema kojem je snimljena Igra prijestolja. Čitatelji koji vole Igru prijestolja, obožavat će Ledenog zmaja, prema kojem se snima animirani film.

Kad je riječ o književnim predlošcima koji nadahnjuju popularne filmove i televizijske serije, u Lumenovu nakladničkom izboru prednjači kralj horora Stephen King s Potpaljivačicom, parapsihološkim trilerom koji je prvi put preveden na hrvatski, a poslužio je kao jedan od predložaka za Netflixovu zapaženu seriju Stranger Things. Ne zaostaje ni Talisman, roman koji je King napisao zajedno s Peterom Straubom i prema kojemu će se također snimati novi serijal Netflixa.

Još je jedan Lumenov književni serijal prilagođen za televiziju, kazalište i film. Riječ je o Vodiču kroz Galaksiju za autostopere Douglasa Adamsa, legendarnoj epskoj parodiji koja se oštrim humorom i pesimizmom izruguje modernom društvu. Uz prije objavljene naslove Vodič kroz Galaksiju za autostopere (1979.), Restoran na kraju svemira (1980.), Život, univerzum i sve ostalo (1982.), za Interliber izlaze četvrti i peti dio popularne SF parodije: Doviđenja, i hvala na svim ribama (1985.) te Uglavnom bezopasni (1992.).

Na popisu interliberskih noviteta Lumen se još jedanput vraća ljubiteljima fantasyja kojima su namijenjena još dva nova prijevoda djela nezaboravnoga književnika, pjesnika, filologa i sveučilišnog profesora. To su epski roman Húrinova djeca, surova priča mračne ljepote o Starim danima te Pisma Djeda Božićnjaka, očaravajuće luksuzno izdanje s Tolkienovim pismima, bogatim ilustracijama i mnogobrojnim posebnim dodatcima kojem neće odoljeti vjerni obožavatelji J. R. R. Tolkiena i njegova izmaštanog svijeta.

S. K. / Foto: Promo


Tagged: , , , ,