Lupino: U New York sam se vratio kao multimedijalni umjetnik

Nakon dugog niza godina Stephan Lupino se vratio u New York, grad u kojem je stekao fotografsku slavu, ali ovaj put s multimedijalnom izložbom kojom su dominirale njegove skulpture. Dvadesetak djela (skulpture, fotografije, crteži, maske, stolci…) predstavio je u poznatoj galeriji Domenico Vacca na uglu 5. avenije i 55. ulice.* Je li se New York opet zaželio Lupina?
– Naša ljubav nikad nije prestala. New York je moj drugi dom i tu se uvijek odlično osjećam. Zato sam ga odabrao za svoju prvu veliku izložbu s kojom krećem u pohod na ostale svjetske kulturne centre. Lupinizam je nešto što ide ispred svog vremena i što će svijet tek upoznati. Samo mi se ponekad čini da će ovo što sad radim, biti shvaćeno tek za stotinu godina. S time sam se već pomalo pomirio, a to je bila sudbina i mnogih velikih umjetnika. Kad me vidi svijet, možda me primijeti i Hrvatska, ha, ha…

* Zagreb ili neki drugi hrvatski grad vas neće skoro vidjeti?
– U Europi planiram München, Beč, Graz i Ljubljanu. Zagreb i Hrvatska trebaju očito još malo vremena da me shvate. Još se nije našla galerija ili neki drugi izložbeni prostor gdje bih na pravi način predstavio svoja djela.

* Na njujorškoj izložbi zainteresirali su se i neki kolekcionari?
– Moj rad Fire Woman na neki je način postao zaštitni znak galerije. Već je bilo ponuda da je prodam za 200.000 dolara, ali nisam pristao, jer vjerujem da je mogu prodati za pola milijuna dolara. Veliko zanimanje pobudio je i Love Soldier za koji mi je nuđeno 50.000 dolara, ali ću se još strpjeti dok ne postignemo cijenu za koju mislim da je realna.

* Već imate i ‘svoje’ kolekcionare koji izlažu vaša djela?
– Nedavno je u Muzeju grada Rijeke postavljena izložba ‘Lupino: New York 1984.- 1995.’ iz kolekcije Milana Krivde, našeg čovjeka koji živi u Njemačkoj, gdje je i otkupio većinu mojih fotografija. Uvijek ću se vraćati fotografiji, ali ovo što sada radim, puno je kompleksnije. Lupinizam se malo-pomalo širi. Već imam ponude da se predstavim u Hong Kongu i Buenos Airesu…

Razgovarao: Mustafa Topčagić


Lupinizam ili stvaralačka strast


Tagged: , , , , , ,