Magdalena Najbar Agičić – Povijest novinarstva

Predstavljanje knjige Magdalene Najbar Agičić ‘Povijest novinarstva – Kratki pregled’, održat će se u srijedu, 30. ožujka (16 sati) u knjižnici Pučkog otvorenog učilišta Zagreb, Ulica grada Vukovara 68. Tim povodom, autorica će održati predavanje ‘Zašto nam je zanimljiva povijest novinarstva ili zašto bi nam povijest novinarstva mogla/trebala biti zanimljiva?’Povijest novinarstva

Ovo je prvi kratki sintetski prikaz povijesti novinarstva na hrvatskom jeziku u kojemu je postignuta primjerena ravnoteža između sadržaja koji se odnosi na povijest različitih javnih medija, prvenstveno novina, u Hrvatskoj i dijelova teksta u kojima je predstavljen razvoj novina na svjetskoj razini, od početka razmjene informacija do nastanka i širenja novih medija.

Autorica Magdalena Najbar Agičić vrsna je poznavateljica problematike povijesti novinarstva, stručne i znanstvene literature o njoj. Povijest novinarstva dio je medijskih studija koja se bavi istraživanjem i analizom masovne komunikacije u svim aspektima njezina postojanja, odnosno tehnološkim, kulturnim, političkim i ekonomskim aspektima medija, analizom medijskog teksta, pozicije i uloge medija u društvu.

Međutim, povijest novinarstva nije samo povijest novinarske profesije, ona je i povijest borbe za slobodu misli, te borbe za građanska prava i nacionalnu slobodu. Ne čudi da su velike prekretnice u povijesti novinarstva u svijetu i u Hrvatskoj, povezane s velikim društvenim gibanjima. Stoga je ova knjiga namijenjena svima koje profesionalno ili privatno zanimaju mediji – medijski dizajn, menadžment u medijima, odnosi s javnošću i naravno, onima koje zanima povijest novinarstva.

Povjesničarka strukom te autorica niza knjiga i manjih radova iz historiografske i kulturološke problematike, Magdalena Najbar Agičić i u ovoj je knjizi pokazala iznimnu sposobnost korištenja odgovarajuće metodologije u iznošenju relevantnih  činjenica.

Svako poglavlje započinje odgovarajućim uvodom u kojemu je vrlo sažeto prikazana materija koja se obrađuje u poglavlju. Sadržaj unutar poglavlja logički je strukturiran, prezentiran jasnim, preglednim i konciznim stilom. Unutar poglavlja grafički su izdvojene zanimljivosti.

Magdalena Najbar Agičić (foto sanjamknjige.hr)Autorica dobro poznaje literaturu kojom se koristila, osvrće se na pojedine važne autore i njihova djela o povijesti novinarstva. Razmatra nastanak, razvoj i današnje domete medija u zapadnoj kulturi, uključujući i hrvatski prostor i na taj je način razvoj hrvatskog novinarstva stavljen u širi kontekst razvoja novinarstva u svjetskom razmjerima.

Magdalena Najbar Agičić rođena je 15. svibnja 1970. godine u Krosnu, Poljska. Od 1995. godine živi u Hrvatskoj, gdje se bavi uredničkim i prevodilačkim radom, te stručnom i znanstvenom djelatnošću na području povijesti. Autorica je i suautorica knjiga i članaka te udžbenika povijesti.

Opširnije o ostalim izdanjima na Ibis grafika i facebooku.

Tagged: , , , , ,