Magdeburg: Grad Ottona I. – osnivača svetog Njemačko-rimskog carstva

Magdeburg, glavni grad pokrajine Saksonije (Saske) Anhalt od 1990. godine, bio je domaćin 42. skupa Njemačke turističke zajednice – Germany Travel.Magdeburg-pogled s katedralaHrvatsko novinarstvo predstavljali su Andrea Šitum, glavna urednica magazina 4 Season Croatia, Ana Matusina s portala poslovniturizam.com i moja malenkost, portal Fama i programi Hrvatskoga radija. Osim nas, bilo je nazočno i nekoliko turoperatera iz naše zemlje. Domaćini su nam priredili više izuzetno zanimljivih tura u široj okolici Magdeburga: Wittenberg, Dessau, Halle, Quedlinburg, Naumburg… Svaki od tih gradova je atraktivan prije svega zbog povijesnog naslijeđa, ali i zbog novih turističkih atrakcija. O tome sam pisao u opširnijem tekstu o Quedlinburgu i Dessauu.

Magdeburg je obilježen velikim brojem crkava i katedralom u centru grada. U razgledavanje smo krenuli vjetrovitog i prohladnog jutra s Trga stare tržnice. Pošao sam u potragu za vunenom kapom u dijelu tržnice gdje prodaju tekstil, ali je nisam pronašao. Izgleda da su i Nijemci zaključili da je sa zimom gotovo. Smrzavajući se stajao sam pred željeznim reljefnim vratima gradske vijećnice. Opširnost i stereotipnost vodiča nisu puno obećaval što se i obistinilo. Ipak, objekti koje smo posjetili do brzinskog odlaska na sajam, odakle smo autobusima prevezeni u berlinsku zračnu luku, bili su impresivni i zanimljivi. Mnogi od tih objekata bili su teško oštećeni u bombardiranju za 2. svjetskog rata. To smo mogli dobro vidjeti već u prvoj velikoj crkvi sv. Ivana, čiji se počeci spominju već 941. godine, a 1131. je preuređena u trobrodnu romansku baziliku. Tijekom 2. svjetskog rata je praktički sravnjena sa zemljom, a osim prednjega ulaznog portala sve drugo je novoizgrađeno. Danas se često koristi za konferencije i kulturna događanja. Ispred se nalaze spomenici Martinu Lutheru i obitelji velikog znanstvenika Otta von Guerickea. Na spomenike ovoj dvojici velikana naišli smo i na još nekoliko mjesta.

Magdeburg-katedrala sv. Katarina i MorisPosjetili smo crkvu sv. Augustina opasanu zidom i crkvu sv. Petra, građenu u romanskom stilu. Ipak, najimpresivnija je građevina katedrala sv. Katarine i Morisa sa svoja 104 metra. koja je i najviša crkva u istočnom dijelu Njemačke. Prepuna je remek djela kiparstva, poput kipova 12 djevica – šest sretnih i šest nesretnih – smještenih na sjevernom ulazu. Kip sv. Morisa (nastao oko 1250. godine) točno predstavlja ovu povijesnu ličnost kao afričkog crnca u ratnoj opremi. U katedrali se nalazi grob Ottona I. velikog, osnivača Svetog Njemačko-rimskog carstva. Otton je u svojim osvajanjima tijekom desetljeća često ratovao s ostalim njemačkim plemenima te Mađarima i Slavenima. Protiv Polapskih Slavena vodio je krvave osvajačke ratove, a zatim na osvojena područja kolonizirao Germane. Magdeburg je još od 937. godine postao jedan od najjačih centara za širenje kršćanstva u slavenskim zemljama. Dio moje skupine novinara istraživača uspentrao se uz oko 450 stuba do vrha katedrale. Oni su bili nagrađeni lijepim pogledom, a ja i još nekoliko osoba otkrivali smo u društvu vodiča sve kutke katedrale.

Grad je najmanje dva puta u povijesti doživio pogrome. Najveći su bili nakon tridesetogišnjeg rata (1618.-1648.) kada je katolička vojska nakon dugotrajne opsade ušla u grad i pobila oko 20.000 ljudi i u siječnju 1945. kada je britanska avijacija nakon jednodnevnog bombardiranja ostavila za sobom 16 000 mrtvih. Za nas je zanimljivo da je u Magdeburgu živio Matija Vlačić Ilirik, koji je objavio ‘Crkvenu povijest’, a koju se još naziva i ‘Magdeburške centurije’.

Magdeburg_Hundertwasserhaus (foto Wikipedia)Najdojmljivija mi je bila zelena citadela znamenitog arhitekta Friedensreicha Hundertwassera. Taj modernistički arhitektonski objekt ili bolje reći objekti, doimaju se poput radova zaigranog djeteta. Ružičaste fasade, neravne i neravnomjerne ulice, grmlje po krovovima, pa čak i stablo koje raste iz prozora, govore o razigranoj mašti ovog velikog čovjeka. Velikim djelom stupova i fasade dominiraju keramičke pločice nejednake veličine, svih boja. Upravo ta neproporcionalnost u izradi, pa primjerice prozora različitih dimenzija i oblika, jest ono čemu je težio Hundertwasser. Naravno, s tolikom slobodom izražavanja često je izazivao proturječne sudove među kolegama. Gerwin Zohlen je ovakav stil izgradnje nazvao ‘psihodeličnim kičem’. A ja nakon što smo vidjeli jedan stan na drugom katu, veličine osamdesetak kvadrata, mogu konstatirati – rado bih živio u takvom kiču. Birajući male suvenire u tom objektu, kupio sam male izuzetno efektne staklene bombone a la Hundertwasser.

Kroz Magdeburg protječe jedna od najznačajnijih europskih rijeka Elba, koja izvire u Češkoj, a u Hamburgu se ulijeva u Sjeverno more. Kroz cijelu magdeburšku povijest ta rijeka je imala veliku ulogu u prijevozu robe i ljudi. Tu je sagrađen najduži svjetski vodeni kanal (918 m) iznad Elbe.

Milenijski toranjU neposrednoj blizini sajma na kojim su se izmjenjivale informacije i ugovarali novi turistički putevi, smješten je 60 metara visok milenijski drveni toranj, jedan od najvećih na svijetu izgrađen od tog materijala. U vrijeme našeg posjeta se renovirao te nismo stigli do vrha.

Magdeburg je danas veliki prometni centar Njemačke s poveznicama na sve četiri strane svijeta. Poznati su po proizvodnji kemijskih produkata, čelika, tekstila i papira, ali i kao jedan od najznačajnijih eko i zelenih gradova u Njemačkoj sa slavnom poviješću i lijepim pogledom u budućnost.

Vjekoslav Madunić / Foto: Ana Matusina


Quedlinburg
Put u srce Njemačke: Quedlinburg, Dessau, Worlitz…
Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,