Maja S. Franković: No regrets / Paper forever

Povodom 30. obljetnice samostalnog izlaganja, u galeriji Kortil u Rijeci, pod nazivom ‘No regrets / Paper forever’ otvara se samostalna izložba grafika, umjetničkih knjiga i instalacija Maje S. Franković.
Maja S. FrankovićPredstavit će se sa svoja četiri najrecentnija opusa: ‘Blizanci’, ‘Indoor Plant’s, umjetničkim knjigama i prostornim papirnatim instalacijama izrađenima od vlastitog, rukom rađenog papira. Autorica papir tretira kao podlogu za tisak, a ujedno i kao objekte koje obrađuje klasičnim grafičkim tehnikama kroz inovativni pristup u oblikovanju grafičkog medija.

Gledajući u cjelini, opus Maje Franković prema tradicionalnom grafičkom mediju postavlja se kao korak prema onom što je u suvremenoj umjetničkoj praksi poznato pod sintagmom proširenog medija. Iako se pod time najčešće podrazumijeva primjena novih tehnologija u vizualnom transferu stvarnosti, esencijalna je, dakako, autorska namjera neprekidnog redefiniranja i probijanja okoštalih i uvriježenih granica, odnosno, ograničenja izabrane umjetničke discipline.
(Branko Franceschi, iz monografije  Maja S. F.: Jedno desetljeće, MMSU, Rijeka, 2007.)

Maja S. Franković je akademska grafičarka i redovita profesorica grafike na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Diplomirala je grafiku i povijest umjetnosti na Odsjeku likovnih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a magistrirala litografiju na Akademiji za likovno umetnost Sveučilišta u Ljubljani. Tiskala je 20 grafičkih mapa i više od 130 umjetničkih knjiga i bibliofilskih izdanja. Za svoj je umjetnički i dizajnerski rad dobila 14 nacionalnih i tri međunarodne nagrade. O njezinu radu tiskane su dvije monografije, 1998. i 2007., pisane perom Lie de Pra Cavalleri, Branka Franceschija, Mikice Maštrović i Enesa Quiena.

G. K.

Tagged: , , , , , , , , ,