Majstori doxa na ZagrebDoxu

Majstori doxa, program koji publici ZagrebDoxa godinama donosi ostvarenja autora iz samoga vrha svjetske dokumentaristike, na 11. izdanju festivala uključuju 3D omnibus ‘Katedrale kulture‘ u kojem šest velikih redatelja režira priče o šest ikoničkih građevina, zatim ‘Maidan‘, novo ostvarenje velikog ukrajinskog filmaša Sergeja Loznice o nedavnim događanjima na glavnom kijevskom trgu Maidan, te najnovije filmove Godfreyja Reggija i Petra Krelje.
ZagrebDox-MaidanKonceptualni omnibus ‘Katedrale kulture’ nadahnuta je oda umijeću arhitekture koja spaja šest poznatih građevina, šest autora i veličanstvene mogućnosti 3D-a. To su Koncertna dvorana Berlinske filharmonije (obradio ju je Wim Wenders), Institut Salk u Kaliforniji (Robert Redford), Nacionalna knjižnica Rusije u Sankt Peterburgu (Michael Glawogger), norveški zatvor Halden (Michael Madsen), opera u Oslu (Margreth Olin) i Centar Georges Pompidou (Karim Aïnouz).

Ukrajinski redatelj Sergej Loznica podjednako je poznat po svojim hvaljenim dokumentarcima (The Train Stop, 2000; Factory, 2004; Blockade, 2005; Zadruga, 2006. – prikazan na ZagrebDoxu 2007.) i igranim filmovima (My Joy, 2010; U magli, 2012) koji su prikazivani i nagrađivani na najznačajnijim svjetskim festivalima od Cannesa do Toronta. Njegov najnoviji film ‘Maidan’, premijerno prikazan na Cannesu, bilježi događaje na glavnom kijevskom trgu od prosinca 2013. do veljače 2014. godine, tijekom protesta protiv režima Viktora Janukoviča.

Godfrey Reggio američki je eksperimentalni autor najpoznatiji po meditativnim filmskim ostvarenjima iz trilogije ‘Qatsi’, čiji je prvi dio ‘Koyaanisqatsi’ lansirao i filmsku karijeru jednog od najznačajnijih kompozitora današnjice, Philipa Glassa. Nakon 11 godina stanke Reggio se, ponovno u suradnji s Glassom, vratio režiji s filmom ‘Posjetitelji‘. Koristeći postignuća suvremene tehnologije kao što je rezolucija 4K (jezik našeg lica otkriva tko smo, rezolucija 4K to pojačava, G. R.), crno-bijelu tehniku (emotivnija je, boja osuvremenjuje sliku) i duge kadrove (ljudi dobivaju mogućnost ‘ulaska’ u sliku, kao što slika ‘ulazi’ u njih), autor poziva gledatelje na propitivanje iskustva gledanja, ali i odnosa čovjeka i tehnologije.

Kinesko-kanadski dokumentarist Lixin Fan autor je hvaljenog filma ‘Zadnji vlak’ o velikoj migraciji radnika u Kini koji je osvojio glavnu nagradu na IDFA-i, a na ZagrebDoxu je 2010. godine nagrađen posebnim priznanjem.  Njegov najnoviji film ‘Ovdje sam‘ prati prvu generaciju Kineza rođenih nakon studentskih prosvjeda 1989. godine. Izbjegavajući izravan komentar, redatelj prati nekolicinu ‘sretnika’ koji su izborili sudjelovanje u TV showu za dječake ‘Superboy’, svojevrsnoj kineskoj inačici ‘X Factora’.

Hrvatski redatelj Petar Krelja vraća se ratnim temama u filmu ‘Oluje se uvijek vraćaju kući’. Njegov protagonist Robert Međurečan, autor poznatog romana ‘Prodajem odličja, prvi vlasnik’, s 22 godine prodao je gitaru i kupio pušku te pošao braniti Hrvatsku, a nakon rata se ‘tješio’ pisanjem.

Z. D.


Pročitajte još: 11. ZagrebDox: 150 filmova u 16 programa , Kim Longinotto na ZagrebDoxu , Film o Himmleru na ZagrebDoxu


 

Tagged: , , , , , , , , , ,