Marasovićev Comic Sans premijerno na beogradskom FEST-u

Komedija ‘Comic Sans’ redatelja Nevija Marasovića uvrštena je u natjecateljski program Međunarodnog filmskog festivala u Beogradu – FEST čije će se 46. izdanje održati od 23. veljače do 4. ožujka. Bit će to ujedno i svjetska premijera filma koji 8. ožujka kreće u redovitu kinodistribuciju u Hrvatskoj. Na FEST-u će se prikazati još ‘Agape’ Branka Schmidta, ‘Egzorcizam’ Dalibora Matanića, ‘Fuck Off I Love You’ Anđela Jurkasa i ‘Žaba’ Elmira Jukića.U glavnom natjecateljskom programu, koji je međunarodnog karaktera, prikazat će se 16 ostvarenja (iz 12 zemalja), među kojima i dva hrvatska naslova. Riječ je o ‘Comic Sansu’ redatelja Nevija Marasovića i dugometražnom igranom filmu ‘Agape’ Branka Schmidta. Podsjetimo, prošle godine glavnu nagradu FEST-a odnio je ‘Ne gledaj mi u pijat’ Hane Jušić, a filmove 46. FEST-a ocjenjivat će žiri u sastavu: Milčo Mančevski, redatelj, predsjednik žirija (Makedonija, SAD); Mila Turajlić, glumica (Srbija); Jovan Jovanović, redatelj (Srbija; Gordan Kičić, glumac (Srbija) i Elma Tataragić, festivalska selektorica (BiH).

‘Egzorcizam’ Dalibora Matanića prikazuje se u sklopu nenatjecateljskog programa pod nazivom ‘Specijalne projekcije’. Ovaj psihološki horor nedavno je osvojio Grand Prix za najbolji film na međunarodnom filmskom festivalu fantastike u Braziliji što je bio prvi međunarodni festival na kojem je Matanićev film sudjelovao i prva nagrada koju je osvojio. U ostalim nenatjecateljskim sekcijama FEST-a prikazat će se još dva domaća naslova: ‘Fuck Off I Love You’ Anđela Jurkasa i manjinska hrvatska koprodukcija ‘Žaba’ Elmira Jukića (hrvatski koproducent je Propeler Film).

Uz domaće naslove koji se prikazuju na ovogodišnjem FEST-u, filmski profesionalci iz Hrvatske članovi su nekih od žirija, pa će tako o najboljem filmu u programu ‘Srpski film’, između ostalih, odlučivati redatelj Lordan Zafranović (predsjednik žirija) i skladatelj Alen Sinkauz (član žirija). Jedan od članova žirija programa FEDEORA je i filmski kritičar, urednik, sveučilišni predavač i producent filmskih manifestacija i programa Zlatko Vidačković, a ravnateljica Pula film festivala Gordana Restović članica je žirija ‘nagrade kritičara Nebojša Đukelić za najbolji film iz regije’.

FEST je nezaobilazan dio kulturnog života Beograda i festival na kojemu se već gotovo pet desetljeća prikazuje kvalitetna svjetska i domaća produkcija.

HAVC


 

Tagged: , , , , , , ,