Maratonci trče počasni krug: 40. godišnjica kultne komedije

Prošlo je pola stoljeća od nastanka crnohumorne groteske ‘Maratonci trče počasni krug’ dramatičara i pisca Dušana Kovačevića te 40 godina od istoimenog filma u režiji Slobodana Šijana.U njemu su likove utjelovila legendarna imena jugoslavenske kinematografije: Mića Tomić, Mija Aleksić, Pavle Vuisić, Danilo Bata Stojković, Bogdan Diklić, Bora Todorović, Jelisaveta Seka Sablić i Zoran Radmilović.

Povodom tih obljetnica, Art-kino u Rijeci, u nedjelju, 22. svibnja (20 sati) prikazuje ovu grotesku s alegorijskim pretenzijama u kojoj nakon smrti Pantelije Topalovića, najstarijeg člana obitelji i osnivača pogrebnog poduzeća Dugo konačište, dolazi do unutarnjih sukoba i razdora između preostalih članova zbog raspodjele imovine. To razotkriva svu dubinu crnila njihove pomno skrivane prošlosti ‘popločane dobrim namjerama’.

Drugi film istog redateljsko-scenarističkog tandema parodijska je posveta žanru gangsterskog filma čija je grotesknost priče i likova nadopunjena estetikom ekspresionističkog nijemog filma u koji je efektno uklopljen i motiv filmskog pionirstva u Kraljevini Jugoslaviji.

Film je dobitnik Nagrade žirija na festivalu u Montréalu i Zlatne arene za Najbolju žensku ulogu, a do danas nosi titulu jedne od najboljih komedija srpske i jugoslavenske kinematografije.

M. B. / Foto: Art kino


Tagged: , , , , , , , , , ,