Marija Kalmeta: U prolazu

Otvorenje izložbe ‘U prolazu’ Marije Kalmete održat će se u ponedjeljak 12. svibnja u 20 sati u galeriji Greta u Zagrebu.
Marija Kalmeta-U prolazu Ciklusom fotografija ‘U prolazu’ Marija Kalmeta predstavlja fotografije snimljene tijekom njezinih putovanja u inozemstvo. Međutim, one nisu putopisne i ne prikazuju raznolikosti krajolika i mjesta na kojima se nalazila. U fokusu Marijina objektiva slučajni su prolaznici, stranci koji prolaze mjestima na kojima je i sama ona stranac u prolazu. Najčešće nam predstavlja gotovo univerzalne javne prostore, gradske ulice i trgove, mjesta zbivanja i susretanja, nova i nepoznata, poput ljudi koje autorica tamo susreće.

Svjesna prolaznosti trenutka, Marija ljude zaustavlja u pokretu i čini ih živim svjedočanstvima o njoj važnim trenucima, svjedočanstvima o postojanju života. Jednim klikom sve staje, a prizori poprimaju jednostavan oblik fotografije kojim nas autorica uvodi u mnogo složenije teme i potiče na promišljanje o vlastitu bivanju, univerzalnosti postojanja i ponavljanja životnog obrasca. Tako stvarni prizori gradskog ritma i buke – uhvaćeni u Marijin kadar – postaju prizori tišine i spokoja, mjesta prosvjećenja, a osobe s obje strane objektiva zaustavljene u prolazu.

Ines Palčić / Greta

Tagged: , , , , , , , ,