Marina Šur Puhlovski: Novi roman Virus, potres, brak

VBZ je objavio i pozvao na predstavljanje knjige Marine Šur Puhlovski ‘Virus, potres, brak’ koje će se održati u zagrebačkoj Kinoteci u četvrtak, 23. veljače (19 sati). gdje će uz autoricu sudjelovati Ingrid Šafranek, Darija Žilić, Lada Žigo i Drago Glamuzina.Njezin novi roman nastavlja se na ciklus o Sofiji Kralj (Nesanica, Ljubav, Igrač, Divljakuša, Zbogom djevojčice), s tim da je glavna tema ovog romana njezin brak s junakom Igrača, odnosno 45 godina tog braka. On je većinu tog vremena propadao, ali se ipak održao gotovo pola stoljeća, jer je ‘institucija’ žilava, kako na jednom mjestu kaže junakinja.

Početak nas vraća u 1976. godinu kad se junaci upoznaju, i potom detaljno prati razvoj tog odnosa, djelomice u ich-formi, djelomice u trećem licu jednine, jer junakinja sebe promatra i kao lik. Tako je roman, iako vrlo živ, prepun događanja, ujedno i veliki esej o gotovo pola stoljeća života u Zagrebu, obuhvaćajući i vrijeme Jugoslavije na izmaku, ratno i poratno vrijeme, sve do naših dana.

Glavna je junakinja spisateljica, intelektualka, kao i većina drugih likova romana, pa je riječ i o ljubavnom, i o obiteljskom, i o društvenom, i o filozofskom romanu, koji zadire u brojne fenomene života, u stalnom nastojanju da im domisli razlog i smisao.

Majstorski napisan, kompleksan, pronicljiv, a opet brz i lako čitljiv, roman ‘Virus, potres, brak’ prva je knjiga planirane velike romaneskne freske, u kojoj Marina Šur Puhlovski na 900 stranica (u tri knjige), prateći intiman život Sofije Kralj, daje sveobuhvatan pogled na jedno vrijeme i društvo, kao i na svu složenost, važnost i krhkost naših intimnih odnosa za koje se tako grčevito vežemo i na kojima gradimo svoje živote.

Marina Šur Puhlovski rođena je u Zagrebu gdje je završila gimnaziju te komparativnu književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu, a tu i danas živi i radi. U mladosti se bavila novinarstvom, neko vrijeme književnom kritikom, a poslije isključivo umjetničkom književnošću. Piše priče, romane, putopise, eseje, dnevničku prozu i poeziju. Dobitnica je više nagrada za kratke priče (Večernji list, Književni krug Karlovac…) te nagrade Zvane Črnja za najbolju knjigu eseja 2015. Roman ‘Divljakuša’ dobitnik je VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2018. godine. Objavila je više od 20 knjiga. Među njima je sedam romana (Trojanska kobila, 1991.; Ništarija, 1999.; Nesanica, 2007.; Ljubav, 2010.; Igrač, 2017.; Divljakuša, 2018. i Zbogom djevojčice, 2020.), a roman ‘Virus, potres, brak’ zamišljen je kao trilogija koja bi obuhvatila gotovo cijeli emotivni život Sofije Kralj, glavne junakinje većine njezinih romana.

V. B.


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,