Marina Vujčić: A onda je Božo krenuo ispočetka

Izdavačka kuća Hena com pokrenula je novu biblioteku domaćih proznih pisaca pod nazivom ‘Nokaut’. Poručuju da nemaju namjeru nikoga nokautirati, ali zato imaju ponuditi i objaviti bolja književna djela (roman, priče) poznatijih i već uspješnih domaćih prozaika. Urednik biblioteke je Božidar Alajbegović, književni kritičar i urednik dugogodišnjeg bloga o knjizi ‘Knjiški moljac’.

A onda_je_Božo_krenuo_ispočetka‘A onda je Božo krenuo ispočetka’ je psihološki roman, baštinik egzistencijalističke pripovjedne prakse. Glavni lik, 45-godišnji Božo, nezadovoljni je, neostvareni, frustrirani intelektualac, pretjerano (samo)analitičan, neprilagođen, introvertiran – ukratko, nesretan. Jer, toliko je usmjeren propitivanju sebe i svega oko sebe, da propušta živjeti, da mu ‘pravi život’ izmiče. Stoga odlučuje ‘napokon svoj život uzeti u svoje ruke’ te napušta suprugu, i iz Dalmacije odlazi u Zagreb, gdje će, nada se, promjena životnog okruženja donijeti osobno zadovoljstvo, psihičku stabilnost i sreću. No, je li to uopće moguće? Jer, i ako preselimo te pobjegnemo od staroga života, ipak ne možemo ‘pobjeći od sebe’…

Malograđanština i ukalupljivanje u nametnute obrasce života i ponašanja, kriza srednjih godina, profesionalna neostvarenost, potrošačka groznica i komercijalizacija života, otuđenost, ljubav naspram seksualnog nagona itd. – sve to Marina Vujčić vrlo uvjerljivo problematizira, uz mnogo humora, uz filigransko brušenje svake rečenice, i uz rijetko viđenu uvjerljivost kod psihološke karakterizacije protagonista.

Ovo je pametan, duhovit, lucidan roman – nezaobilazno štivo za istinskog ljubitelja intelektualno poticajne, dobro napisane, motivski, tematski i značenjski bogate književnosti.

Marina Vujčić-portretMarina Vujčić rođena je 1966. godine u Trogiru. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1989. godine diplomirala je kroatistiku i otad radi kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti i lektorica. U izdanju Hum naklade 1998. godine izlazi joj knjiga za djecu ‘Bijeg uz brijeg’, a 2010. godine u nakladi izdavačke kuće Profil objavljuje roman ‘Tuđi život’.

Po njezinu scenariju snimljen je 2005. godine animirani film ‘Kućica u krošnji’. Film je 2006. godine na Animafestu dobio Posebnu nagradu žirija, a na Međunarodnom festivalu filma i videa dobio je nagradu za najbolji scenarij u kategoriji animiranog filma.

Njezine drame ‘Sretan kraj’ i ‘Čekaonica’ uvrštene su 2008. i 2010. godine u uži izbor od 10 najboljih drama na Natječaju za dramski tekst Marin Držić i preporučene za izvođenje hrvatskim kazalištima. ‘Čekaonica’ je postavljena 2012. godine u Kazalištu AKO iz Opuzena. Drama se igra u matičnom kazalištu i na gostovanjima. Živi i radi u Zagrebu.

Hena com

Pročitajte još: Pero Kvesić: Pudli lete na jug

Tagged: , , , , , , , , , , , ,