Marko Ercegović: Izložba iza (dubrovačkih) igara

U Galeriji Kulturno informativnog centra u Zagrebu do četvrtka 26. rujna može se pogledati izložba fotografija Marka Ercegovića ‘Iza igara’.U povodu 70. obljetnice Dubrovačkih ljetnih igra fotografije Marka Ercegovića su pohvala radnicima, umjetnicima i publici, svima onima bez kojih krajnji proizvod predstava ili koncert, ne bi bio moguć. Fotografskim dnevničkim zapisima Ercegović uvodi u prostor ‘iza’, kao i u prostor ‘prije’. Na fotografijama se prati postavljanje scenografije, kostimografe na djelu, vozače, obavljanje raznih kancelarijskih poslova, napete glumce, čistačice i druge.

Prati se jedan drugačiji svijet od onoga više manje poznatog trenutka kada razvođači gledatelje upute na određeno mjesto u gledalištu. U prostoru ‘iza’ i prostoru ‘prije’ svi su jednako važni i svi sudjeluju u zajedničkoj aktivnosti koja za krajnji cilj ima predstaviti publici neko umjetničko djelo.

Marko Ercegović, kao službeni fotograf Igara, i sam je dio tog konteksta. Njegov je zadatak ostaviti svjedočanstvo o festivalskoj umjetničkoj produkciji koje se može koristiti na različite načine, u ovom slučaju i kao umjetnička forma. Na nešto više od 150 fotografija jasna je poruka o uzajamnosti društvenog konteksta, zajedničkog rada i umjetničkog produkta.

T. R.

Tagged: , , , , , , , , ,