Maslac: Senzacionalni hit japanske književnosti

U izdanju Mozaika knjiga stiže njihov roman godine – ‘Maslac’ japanske književnice Asako Yuzuki – intenzivan, senzualan i neodoljivo ukusan.

Slučaj desetljeća potresao je Tokio: iza rešetaka sjedi žena koja je postala opsesija javnosti. Manako Kajii, neutaživa gurmanka i zavodnica bez grižnje savjesti, na suđenju je za ubojstva muškaraca koji su je obožavali usprkos tome što nimalo ne odgovara japanskom idealu skromne, krhke žene. Feministice prezire jednako kao i margarin, a nitko ne zna zašto, ni kako, su njezina savršeno pripremljena jela završila s tri različite smrti nalik na samoubojstvo.

Novinarka Rika Machida spremna je na sve kako bi postala prva žena u uredništvu prestižnih novina. Na tom putu svakodnevno žrtvuje svaki užitak, osobito onaj u hrani. Intervju s Kajii mogao bi biti priča njezine karijere. Ali Kajii ne razgovara ni s kim. Sve dok Rika od nje ne zatraži recept za boeuf bourguignon, jelo zbog kojeg je, navodno, stradala njezina posljednja žrtva.

Kako ove naoko sasvim različite žene produbljuju razgovor, granica između fascinacije i gađenja počinje se topiti, a Kajii počinje Riku voditi sve dublje u mračnu igru moći, užitka i krivnje. Kroz razgovore s Kajii, Rika otkriva skrivene užitke hrane i cijenu koju žene plaćaju kako bi bile ‘probavljive’.

Inspiriran istinitim događajem, ‘Maslac’ je roman koji spaja vrhunsku gastronomiju s mračnim dubinama ljudske psihe i pitanjem: što sve moraš progutati da bi te svijet prihvatio?

Asako Yuzuki rođena je u Tokiju 1981. godine. Za svoju priču ‘Fōgetto mī, Notto burū’ osvojila je nagradu All Yomimono za nove spisatelje, a priča je objavljena u njezinu prvijencu ‘Shuuten no Anoko’, 2010. godine.

Godine 2015. dobila je nagradu Yamamoto Shūgorō za Nile Perch no Joshikai. Višestruko je nominirana za nagradu Naoki, a njezini su romani prilagođeni za televiziju, radio i film. Dobitnica je British Book Awards 2025. ‘Maslac’ je preveden u 37 zemalja i prodan u preko milijun primjeraka.

M. K. / Foto: Promo


Tagged: , , , , ,